Γαλλία: Μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς στον απόηχο της 13ης Νοεμβρίου

Μεγάλη νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, σε τουλάχιστον έξι από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας, δείχνουν οι εκτιμήσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη χώρα, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τα έξιτ πολ της Κυριακής, το Εθνικό Μέτωπο κερδίζει 30,8% της λαϊκής ψήφου. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί, με 27,2%, ενώ τρίτοι έρχονται οι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ με 22,7% (περίπου ενάμιση χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017).

Ωστόσο, στις περιφέρειες Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία, όπου ήταν υποψήφια η Μαρίν Λεπέν και Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή, όπου ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου η ανιψιά της Μάριον Mαρεσάλ -Λεπέν το ακροδεξιό κόμμα καταγράφει τη μεγαλύτερη νίκη του.

Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, το Εθνικό Μέτωπο καταγράφει ποσοστά άνω του 40% στις δύο περιοχές, στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας, αντίστοιχα.

«Αυτό είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα που υποδεχόμαστε με ταπεινότητα, σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης» δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν, απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της στο Πα-ντε-Καλαί.

Καμία «συνένωση» με τις εκλογικές λίστες της αριστεράς και καμία υποχώρηση ήταν το μήνυμα του Νικολά Σαρκοζί, ενόψει του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών την επόμενη Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου.

Συνεργασία των «δυνάμεων της αριστεράς» στον δεύτερο γύρο ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, με τους Σοσιαλιστές να προσδοκούν καλύτερο αποτέλεσμα με τη στήριξη ψηφοφόρων των Πράσινων και άλλων αριστερών δυνάμεων.

Σημειώνεται πως σε προηγούμενες αναμετρήσεις η κεντροδεξιά έχει συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές ώστε να περιοριστεί η δύναμη του Εθνικού Μετώπου, όμως το μήνυμα του κ. Σαρκοζί αποκλείει κάθε ενδεχόμενο τακτικών συμμαχιών. Οι περιφέρειες στη Γαλλία έχουν εκτεταμένες αρμοδιότητες σε ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πηγή: skai.gr