Και 6ος τρομοκράτης στο Βέλγιο κατηγορείται για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Κατηγορίες σε βάρος και έκτου συλληφθέντα που πιστεύεται ότι συνδέεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι απήγγειλαν οι εισαγγελικές Αρχές στο Βέλγιο.

Ο ύποπτος συνελήφθη χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες και αντιμετωπίζει κατηγορίες για «τρομοκρατικές δολοφονίες» και συμμετοχή στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς. Τα στοιχεία του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Άγνωστο παραμένει αν η εν λόγω σύλληψη συνδέεται με τη χθεσινή απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να χαμηλώσει συναγερμό στις Βρυξέλλες από το ανώτατο επίπεδο 4 στο επίπεδο 3, που σημαίνει πως η απειλή εξακολουθεί να υφίσταται αλλά δεν είναι «άμεση». Η υπόλοιπη επικράτεια παραμένει στο επίπεδο 3.

Η βελγική πρωτεύουσα βρισκόταν στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής από το Σάββατο, λόγω πληροφοριών που ήθελαν ομάδα ισλαμιστών να σχεδιάζει ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλά σημεία της πόλης, πιθανώς με τη χρήση εκρηκτικών. Η ζωή στην πόλη επανέρχεται στο κανονικό σταδιακά, με τις Αρχές να σχεδιάζουν το άνοιγμα όλων των σταθμών του Μετρό αύριο Σάββατο.

Οι βελγικές και γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν ότι ο ισλαμιστικός πυρήνας που πιστεύεται ότι ετοίμαζε τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου τζιχαντιστικού δικτύου που έχει σχηματιστεί στη Δυτική Ευρώπη.

Οι επιθέσεις που αιματοκύλισαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου πιστεύεται ότι εν μέρει ετοιμάστηκαν στο Βέλγιο. Δύο από τους δράστες ήταν κάτοικοι της υποβαθμισμένης μουσουλμανικής συνοικίας Μολενμπέκ, στα προάστια των Βρυξελλών.

Στο Μολενμπέκ είχαν ζήσει παλιότερα ο φερόμενος ως ενορχηστρωτής των χτυπημάτων Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, και ο νούμερο 1 καταζητούμενος την Ευρώπη, ο φερόμενος ως όγδοος δράστης του Παρισιού, Αμπντελχαμίντ Σαλάχ.
Πηγή: skai.gr