Πούτιν: Πισώπλατη μαχαιριά η κατάρριψη του μαχητικού μας – απάντηση Νταβούτογλου

«Πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από πύραυλο αέρος-αέρος τουρκικού F-16.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε πως το αεροσκάφος ήταν πάνω από συριακό έδαφος όταν κατερρίφθη, τονίζοντας πως οι πιλότοι «δεν κινήθηκαν σε καμία περίπτωση απειλητικά». Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα το χτύπημα έγινε σε ύψος 6.000 μέτρων και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα τουρκικά σύνορα με τη Συρία. 

O Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως το σημερινό γεγονός θα έχει «πολύ σημαντικές επιπτώσεις» στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις. «Αντί να μας ενημερώσουν αμέσως για το περιστατικό, η τουρκική πλευρά στράφηκε στους νατοϊκούς της συμμάχους για να συζητήσει το επεισόδιο λες και εμείς είχαμε ρίξει δικό τους μαχητικό και όχι εκείνοι ένα δικό μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε σαφείς αιχμές και για τα συμβαλλόμενα μέρη στο λαθρεμπόριο καυσίμων από τη Συρία: «Από τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος απολαμβάνει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, υπό την στρατιωτική προστασία άλλων κρατών, είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο είναι τόσο αυθάδεις [οι τζιχαντιστές] και για ποιο λόγο εξακολουθούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλον τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς της Ευρώπης».

Από την πλευρά του το τουρκικό επιτελείο πολεμικής αεροπορίας υποστηρίζει πως το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος είχε λάβει δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο πριν τελικά χτυπηθεί από το τουρκικό μαχητικό.

Νταβούτογλου: «Είχαμε δικαίωμα να ενεργήσουμε»

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ενεργήσει εναντίον οποιουδήποτε παραβιάσει τα σύνορά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγες ώρες μετά την κατάρριψη.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα μας μέσα σε αυτό το 'δαχτυλίδι της φωτιάς'» προειδοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η απάντηση της Τουρκίας θα είναι «ξεκάθαρη απέναντι σε οποιαδήποτε ανάρμοστη ενέργεια» ανεξαρτήτως του αν ευθύνονται για αυτή «οι τρομοκράτες, το συριακό καθεστώς, οι Τουρκμένοι ή οι Άραβες της πόλης Αζάζ».

Ηνωμένες Πολιτείες και NATO έχουν υποστηρίξει διπλωματικά την Τουρκία, όμως ταυτόχρονα έχουν περάσει το μήνυμα ότι αυτό που προέχει είναι πλέον η διπλωματική αποκλιμάκωση της έντασης.

Πηγή: skai.gr