Κλείσιμο

Γαλλία:«Ετοιμοπόλεμοι» οι τζιχαντιστές του Σεντ Ντενί - Ερωτήματα για τον Αμπαούντ

Έτοιμοι για αιματηρή δράση, ανάλογη των «συντρόφων» τους της 13ης Νοεμβρίου, φαίνεται πως ήταν οι ισλαμιστές που εξουδετερώθηκαν το πρωί, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στο Σεντ Ντενί, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού.

Όπως διευκρίνισε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν η επιχείρηση των αστυνομικών αρχών πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια πληροφορία που έλαβαν οι αρχές τη Δευτέρα «σχετικά με την παρουσία στη Γαλλία του Αμπαούντ», του φερόμενου ως εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι που στοίχισαν την ζωή σε 129 ανθρώπους, προσέθεσε ο Μολέν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον γάλλο αξιωματούχο, ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ δεν βρίσκεται μεταξύ των οχτώ ανθρώπων που συνελήφθησαν σήμερα.

Πάντως ο Μολέν επισήμανε ότι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί από το σημείο της εφόδου δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι αρχές έχουν προς το παρόν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ο Φρανσουά Μολέν, δήλωσε πάντως ότι δε βρίσκεται σε θέση να διευκρινίσει ούτε τον αριθμό ούτε τα στοιχεία των ανθρώπων που σκοτώθηκαν.

Είπε επιπλέον ότι ούτε ο Σαλά Αμπντεσλάμ, που φέρεται να ήταν μεταξύ των τρομοκρατών την Παρασκευή, δε βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων.

Ο εισαγγελέας παρουσίασε τον Αμπαούντ ως ένα πρόσωπο «για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ο εμπνευστής πολλών σχεδίων τρομοκρατικών επιθέσεων ή αποπειρών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

Επιπλέον ο Γάλλος εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ανακαλύφθηκε ένα κινητό τηλέφωνο εντός ενός κάδου απορριμμάτων στο εξωτερικό του συναυλιακού χώρου του Μπατακλάν, με το μήνυμα: «φύγαμε, ξεκινάμε».

«Η έρευνα επικεντρώνεται προφανώς στο να διευκρινιστεί ποιος ήταν ο παραλήπτης του μηνύματος» που εστάλη στις 9.42 το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν από την επίθεση, προσέθεσε ο ίδιος.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας έριξαν 5.000 σφαίρες κατά τη διάρκεια της εφόδου στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου στο Σεντ Ντενί, όπου ορισμένα τμήματα του κτιρίου είναι σχεδόν ετοιμόρροπα, γεγονός που επιβραδύνει την εξέλιξη των ερευνών.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ