Πακέτο μέτρων για αυστηρότερο έλεγχο των όπλων στην ΕΕ μετά το Παρίσι

Πακέτο μέτρων που αυστηροποιεί τους κανόνες για την απόκτηση όπλων και πυρομαχικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε με επιταχυμένες διαδικασίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη.

Τα νέα μέτρα θα απαγορεύσουν την κατοχή ορισμένων ημιαυτόματων όπλων υπό οιεσδήποτε συνθήκες και θα καταστήσουν πιο δύσκολη την προμήθεια οπλισμού, ανταλλακτικών ή πυρομαχικών μέσω του διαδικτύου. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται στα σκαριά ένα νέο σχέδιο ενεργειών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων και εκρηκτικών.

Οι δράστες των χτυπημάτων στο Παρίσι χρησιμοποίησαν βαριά όπλα και εκρηκτικά που τους έδωσαν τη δυνατότητα να σκοτώσουν πολλούς, και να έχουν πλεονέκτημα στη δύναμη πυρός σε βάρος των αστυνομικών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες δράσεις για την προστασία των πολιτών μας από […] λαθραία καλάσνικοφ», δήλωσε ο έλληνας επίτροπος, προσθέτοντας ότι η υιοθέτηση του πακέτου μέτρων «αποτελεί απόδειξη της αποφασιστικότητας της Κομισιόν να αντιμετωπίσει την νέα πραγματικότητα που βρίσκεται ενώπιόν μας».

Το σημερινό πακέτο προβλέπει ακόμα την υιοθέτηση ενιαίων κοινοτικών κανόνων για τη σήμανση των όπλων, διευκολύνοντας έτσι την ταυτοποίησή τους, ενώ παράλληλα δρομολογείται καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών για την καλύτερη επόπτευση της οπλοκατοχής και όσων κάνουν αίτηση για αγορά όπλου. Τέλος, προβλέπονται αυστηρότεροι όροι για συλλέκτες και κανόνες για την απενεργοποίηση παλιών όπλων.

Για να τεθεί σε ισχύ το πακέτο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.



Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκο Ξυδάκη, με τον οποίο συζήτησε τα γεγονότα στο Παρίσι και τον οποίο ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν όσον αφορά την ασφάλεια.

Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης η προσφυγική κρίση, με τους δυο άνδρες να συμφωνούν στον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τέλος, συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πηγή: skai.gr