Ομπάμα: Εντατικοποίηση του πολέμου με το ΙΚ αλλά «λάθος» η αποστολή χερσαίων δυνάμεων

Πιστός στη στρατηγική του πως το Ισλαμικό Κράτος εν τέλει θα νικηθεί σε βάθος χρόνου με κύριο όργανο τις αεροπορικές επιδρομές και την υποστήριξη αξιόπιστων συμμάχων επί του πεδίου εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την αποστολή χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, καθώς δεν θα μπορούσε να ξεριζώσει μακροπρόθεσμα το Ισλαμικό Κράτος από τα εδάφη που ελέγχει,

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προανήγγειλε την «εντατικοποίηση» της αεροπορικής εκστρατείας για την υποβάθμιση του ΙΚ και απέρριψε τα όσα του προσάπτουν οι επικριτές του για «μαλακή» αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής.

Ο κ. Ομπάμα υποστήριξε πως μολονότι είναι εύκολο να σταλούν αμερικανικά στρατεύματα ώστε να απομακρυνθούν οι τζιχαντιστές από τα προπύργιά τους στη Μοσούλη, στη Ράκα ή στο Ραμάντι, η νίκη θα ήταν πύρρειος και «προσωρινή» καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τοπικός πληθυσμός που να μπορεί να αντισταθεί στην πίεση και την επιρροή των εξτρεμιστών. Προσέθεσε πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει επαρκής αντίδραση εναντίον του εξτρεμισμού μέσα στις ίδιες τις μουσουλμανικές κοινότητες.

«Έχουμε τη σωστή στρατηγική και τη δούμε μέχρι τέλους», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε μια σειρά δύσκολων ερωτήσεων από δημοσιογράφους, αν και παραδέχτηκε πως η επικράτηση στον αγώνα εναντίον του ΙΚ θα απαιτήσει χρόνο, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας έως τη γραμμή του τερματισμού.

Συμπλήρωσε σκωπτικά πως η στρατηγική της μαζικής αποστολής επίγειων στρατευμάτων θα ήταν αποτελεσματική μόνο αν οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να αποδεχτούν τη «μόνιμη κατοχή» της Συρίας, και διερωτήθηκε αν αυτή η λύση θα μπορεί να επαναληφθεί εάν αύριο γίνουν επιθέσεις που θα έχουν ρίζες έξω από τη Συρία, προερχόμενες από την Υεμένη, ή την Λιβύη.

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως η σωστή επιλογή είναι να κλιμακωθεί η στρατηγική που έχει ήδη επιλεγεί, με αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών, υποστήριξη μετριοπαθών τοπικών δυνάμεων και ανάπτυξη αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε υποστηρικτικό και συμβουλευτικό ρόλο. Επισήμανε δε πως με τη νυν στρατηγική έχει ήδη συγκρατηθεί η εδαφική επέκταση του Ισλαμικού Κράτους και έχουν περιοριστεί οι περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό του.

«Θα υπάρξει μια εντατικοποίηση της στρατηγικής που έχουμε επιλέξει, αλλά αυτή είναι η στρατηγική που εν τέλει θα δουλέψει», δήλωσε.

Ο κ. Ομπάμα παραδέχτηκε πάντως πως το Ισλαμικό Κράτος, σε αντίθεση με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, αποδεικνύεται ικανό να ελέγξει διοικητικά μεγάλες εκτάσεις και να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προσέλκυση ανδρών, όμως εξέφρασε την βεβαιότητα πως σε βάθος χρόνου η στρατηγική του θα αποδυναμώσει καίρια την οργάνωση.

Απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για υπερβολικά συγκρατημένη στρατηγική εναντίον του ΙΚ, ο κ. Ομπάμα ανέφερε πως δεν λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα το αν θα βοηθήσουν τον ίδιο πολιτικά ή αν θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να μοιάζουν «σκληρές», αλλά με κριτήριο το κατά πόσον η κάθε επιλογή είναι ρεαλιστική ή εφικτή, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ένα «βολικό» χρονοδιάγραμμα έως την επιτυχία.

Υπό τη σκιά των ευρημάτων που δείχνουν πως οι βομβιστές του Παρισιού χρησιμοποίησαν το προσφυγικό ρεύμα προς την Ευρώπη ως Δούρειο Ίππο για να φτάσουν στην Ευρώπη, ο κ. Ομπάμα δήλωσε λιτά πως δεν είναι δυνατόν να συγκρίνονται ισοπεδωτικά οι πρόσφυγες με τους «δολοφόνους». «Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Συρία είναι αυτοί που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη βλάβη από την τρομοκρατία, και είναι οι πιο ευάλωτοι ως συνέπεια του εμφυλίου πολέμου».

Εξέφρασε δε τη στήριξή του στη φιλόξενη πολιτική που έχει ακολουθήσει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και επέκρινε όσους στις ΗΠΑ ζητούν θρησκευτικά κριτήρια για την υποδοχή εκτοπισμένων ανθρώπων και σε αμερικανικό έδαφος.

Μάλιστα, ειδικά για τη συριακή κρίση, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να είναι μέρος του μέλλοντος της χώρας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης