Κλείσιμο

Στον φυλακισμένο σαουδάραβα μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι το Βραβείο Ζαχάροφ

Στον σαουδάραβα μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι, ο οποίος το 2012 καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη και σε 1.000 βουρδουλιές για την κατηγορία ότι «προσέβαλε το Ισλάμ», απονεμήθηκε ο φετινό Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο 31χρονος μπλόγκερ, που ασκούσε κριτική στον συντηρητικό σουνιτικό κλήρο της Σαουδικής Αραβίας, έχει ήδη δεχτεί μια «δόση» 50 βουρδουλιών, όμως μετέπειτα μαστιγώματα έχουν αναβληθεί, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής. Παρά ταύτα, τον Ιούνιο το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την ποινή του.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας να επιτρέψει την αποφυλάκιση του Μπαντάουι, ώστε να μπορέσει να παραλάβει το βραβείο.

Ο Μπαντάουι ήταν ένας από τους τρεις υποψήφιους για το βραβείο, μαζί με το κίνημα Mesa de la Unidad Democratica της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και το μέλος της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νέμτσοφ, που δολοφονήθηκε φέτος κοντά στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Ο Βραβείο Ζαχάροφ απονέμεται από το 1988 σε πρόσωπα ή οργανισμούς που πιστεύεται πως έχουν μεγάλη συνεισφορά στην προώθηση του ελεύθερου λόγου και στην προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου.
Πηγή: skai.gr