Στην κεντροδεξιά του Κοέλιου η διερευνητική εντολή στην Πορτογαλία

Στον κεντροδεξιό πρώην πρωθυπουργό Πέδρου Πάσους Κοέλιου έδωσε τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Πορτογαλία ο πρόεδρος της χώρας, Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, παρά το γεγονός ότι τρία κόμματα της αριστεράς διεκδικούσαν την εντολή, υποστηρίζοντας πως έχουν έλθει σε συμφωνία συνεργασίας που θα τους έδινε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του κ. Κοέλιου, που κυβέρνησε την Πορτογαλία στα δύσκολα χρόνια του Μνημονίου, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Έχασε όμως την πλειοψηφία εδρών που είχε προεκλογικά, αποσπώντας μόλις 107 από τις 260 έδρες, με συνέπεια να μην μπορεί να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αξιοποιώντας το ατελέσφορο αποτέλεσμα της κάλπης, το δεύτερο κόμμα, οι Σοσιαλιστές, ήλθαν σε συμφωνία για συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα, συνασπισμός που θα τους έδινε πλειοψηφία 122 εδρών στο κοινοβούλιο.

Ως τώρα πάντως δεν είναι σαφές αν ο κ. Κοέλιου θα μπορέσει να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση, καθώς ένα μειοψηφικό σχήμα δεν αποκλείεται να δεχτεί μεγάλες πιέσεις στη Βουλή από τις δυνάμεις της αριστεράς.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα τόνισε πως δεν μπόρεσε να δώσει εντολή διακυβέρνησης σε δυνάμεις που είναι αντίθετες στη συμμετοχή της Πορτογαλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, αναφερόμενος στο γεγονός ότι και το κόμμα της Αριστεράς και οι Κομμουνιστές εκστράτευσαν προεκλογικά εναντίον των πολιτικών που ακολουθούνται στην ευρωπαϊκή και νομισματική ένωση.

«Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωζώνης, το μέλλον της Πορτογαλίας θα ήταν καταστροφικό», είπε.

Η κίνηση των Σοσιαλιστών πάντως εξέπληξε την κεντροδεξιά, με δεδομένο ότι προεκλογικά δεν διαφαινόταν ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των διάφορων κομμάτων της αριστεράς, τα οποία παραδοσιακά διαφωνούν σε πολλά ζητήματα.
Πηγή: skai.gr