Υποστηρικτής της ακροδεξιάς φέρεται να ήταν ο δολοφόνος στη Σουηδία

Υποστηρικτής εξτρεμιστικών ακροδεξιών κινημάτων φέρεται να ήταν ο δράστης της αιματηρής επίθεσης που έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης σε σχολείο της Σουηδίας, όπως μεταδίδουν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο μασκοφόρος δράστης, οπλισμένος με σπαθί και μαχαίρια, εισέβαλε σε ένα σχολείο όπου φοιτούν κυρίως παιδιά μεταναστών στην πόλη Τρολχάταν και σκότωσε έναν καθηγητή και έναν μαθητή, προτού τραυματιστεί θανάσιμα από πυρά αστυνομικού. Δυο ακόμα άνθρωποι, ένας μαθητής και ένας καθηγητής νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των Αρχών. Η αστυνομία έχει ερευνήσει το σπίτι του ένοπλου και έχουν βρει «ενδιαφέροντα» στοιχεία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Θορντ Χάραλντσον, χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις. Σημειώνεται πάντως ότι δράστης δεν ήταν γνώριμος των Αρχών.

Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ του νεαρού, τον οποίο περιγράφουν ως έναν άνθρωπο εχθρικά διακείμενο έναντι του Ισλάμ και της μετανάστευσης, τον οποίο συνάρπαζαν οι πολεμικές ταινίες και τα μυθιστορήματα του συγγραφέα Στίβεν Κινγκ.

Ο δράστης, 21 ετών, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, είχε ανεβάσει στον λογαριασμό του στο YouTube ταινίες για τον Χίτλερ και τον ναζισμό. Η αστυνομία «ερευνά» ακριβώς το ενδεχόμενο να είχε «πολιτικά κίνητρα» έγραψε το περιοδικό Expo, που παρακολουθεί τη δράση διαφόρων κυρίως ολιγομελών οργανώσεων της ακροδεξιάς.

Στον λογαριασμό του στο Facebook, ο 21χρονος είχε αναρτήσει την περασμένη εβδομάδα έκκληση στους Σουηδούς Δημοκράτες, το ακροδεξιό κόμμα που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, να οργανώσουν δημοψήφισμα για τη μετανάστευση.

Σχεδόν ταυτόχρονα
 με την επίθεση, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αναμένει έως και 190.000 πρόσφυγες και μετανάστες φέτος, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο