Άρχισε η μετεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ, με 19 πρόσφυγες από την Ερυθραία

Σε εφαρμογή τέθηκαν από σήμερα Παρασκευή τα ευρωπαϊκά σχέδια για μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το παρθενικό ταξίδι έγινε το πρωί, όταν η Ιταλία έστειλε στη Σουηδία 19 άνδρες και γυναίκες που προέρχονται από την Ερυθραία.

Στο αεροδρόμιο Τζιαμπίνο της Ρώμης βρέθηκαν συμβολικά ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, οι οποίοι ευχήθηκαν καλό κατευόδιο στους 19 πρόσφυγες.

Ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε πως το σχέδιο διαμοιρασμού των προσφύγων αποτελεί απτό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί στην Ευρώπη εφόσον τα κράτη-μέλη συνεργαστούν. «Σήμερα είναι μια μέρα νίκης για την Ευρώπη», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Αλφάνο.

Ο διαμοιρασμός, που γίνεται με υποχρεωτικές ποσοστώσεις, θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας.

Η χαρά της πρώτης μετακίνησης προσφύγων ωχριά όμως μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα παράλια της Ιταλίας μόνο αυτή την εβδομάδα, ενώ και στην Ελλάδα οι μαζικές εισροές συνεχίζονται.

Συνολικά, εκτιμάται πως περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν εισέλθει στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες πως τα ανθρώπινα κύματα θα κλιμακωθούν λόγω της συνέχισης της αιματοχυσίας στη Συρία, μετά και την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Χθες Πέμπτη, όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν για την ενίσχυση και της Frontex, της υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη των εξωτερικών συνόρων της ενωμένης Ευρώπης.

Η Frontex έχει ζητήσει από τους 28 να θέσουν στη διάθεσή της 775 επιπλέον μεθοριακούς φρουρούς για να «διαχειριστεί τις μεταναστευτικές πιέσεις». Η απάντηση στο αίτημά της θα δοθεί κατά τη νέα σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 15-16 Οκτωβρίου.

Τέλος, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να βοηθήσει περισσότερο τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ακολουθούν τον «δρόμο των Βαλκανίων» (συνολικά 428.000 τον έχουν ακολουθήσει από την αρχή της χρονιάς, ενώ χθες σε ένα 24ωρο συνολικά 10.000 πρόσφυγες είχαν περάσει στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα) όπως εξάλλου και τις γειτονικές χώρες της Συρίας.

Σε αντιστάθμισμα οι Ευρωπαίοι περιμένουν κυρίως από τα Βαλκάνια «να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης» και να διαδραματίσουν έναν ρόλο «φρένου στην μετακίνηση» των προσφύγων και των μεταναστών.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο