Σιενφουέγος: Δεν επιτρέπεται η εξέταση στρατιωτών από διεθνείς ερευνητές

Ο υπουργός Άμυνας του Μεξικό στρατηγός Σαλβαδόρ Σιενφουέγος δεν θα επιτρέψει σε διεθνείς ερευνητές να ανακρίνουν τα στρατεύματα της χώρας, σχετικά με κατηγορίες για ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην θεωρούμενη ως βέβαιη σφαγή των 43 φοιτητών τον περασμένο χρόνο, απορρίπτοντας οποιαδήποτε κατηγορία για εμπλοκή τους.

Ο Σιενφουέγος δήλωσε στην τοπική τηλεόραση αργά τη Δευτέρα ότι κανένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων δεν συμμετείχε στην επίθεση που συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Ιγουάλα της πολιτείας Γκερέρο, σε μια τραγωδία που έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση και έχει πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης του προέδρου Πένια Νέτο.

Στους μήνες που ακολούθησαν το περιστατικό, η κυβέρνηση επιδίωξε να ολοκληρώσει γρήγορα την έρευνα, υποστηρίζοντας πως διεφθαρμένοι αστυνομικοί σε συνεργασία με μια συμμορία ναρκωτικών μπέρδεψε τους φοιτητές με μια αντίπαλη συμμορία. Σύμφωνα με το πόρισμα της κυβέρνησης, τα θύματα αποτεφρώθηκαν σε έναν σκουπιδότοπο στην Κοκουίλα, κοντά στην Ιγουάλα.

Παρόλα αυτά, ερευνητές διεθνού κύρους τον περασμένο μήνα απέρριψαν το κυβερνητικό πόρισμα, εγείροντας υποψίες για καταναγκαστικές ομολογίες και ενδεχόμενη σκευωρία των δυνάμεων ασφαλείας της ομοσπονδιακής και πολιτειακής αστυνομίας, εμπλέκοντας και τον στρατό της χώρας.

«Δεν μπορώ να τους δώσω εξουσιοδότηση να ανακρίνουν τους στρατιώτες μου, που μέχρι τώρα δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα», δήλωσε ο υπουργός, που αρνήθηκε την εμπλοκή του στρατεύματος του, σημειώνοντας πως περίπου 50 από τους στρατιώτες του έχουν ήδη δώσει κατάθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έως και τέσσερις φορές.

Παράλληλα τόνισε πως οι ερευνητές του υπουργείου, καθώς και μέλη της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού έχουν διεξάγει έρευνες στους στρατώνες της Ιγουάλα, χωρίς να βρουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποδεικνύουν την εμπλοκή του στρατού.

«Η διεθνής επιτροπή ειδικών δεν είχε κανένα νομικό έρεισμα για να ανακρίνει Μεξικανούς στρατιώτες», ανέφερε.
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ