NATO: «Δε μοιάζει με ατύχημα» η ρωσική παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου

Κλιμακώνεται η κόντρα NATO-Ρωσίας με αφορμή την είσοδο ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου «δεν μοιάζει με ατύχημα», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τόνισε πως η Μόσχα έως τώρα δεν έχει δώσει «κάποια πραγματική εξήγηση» και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παραβίαση NATOϊκών αιθέρων.

Η Τουρκία, που διαθέτει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη του NATO, έχει καταγγείλει δυο εισόδους ρωσικών μαχητικών στον εναέριο χώρο της, μια το Σάββατο και μια την Κυριακή.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει αποδώσει το περιστατικό του Σαββάτου σε ατύχημα, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και ερευνά τη δεύτερη καταγγελία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα τον ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με το πρώτο περιστατικό, και με ανακοίνωσή του προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα φέρει την ευθύνη για «κάθε ανεπιθύμητο περιστατικό που μπορεί να συμβεί» σε περίπτωση νέας παραβίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μετά την αποκάλυψη και της δεύτερης παραβίασης το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε εκ νέου μέσα σε μια μέρα τον ρώσο πρεσβευτή.

Και οι δυο παραβιάσεις έγιναν κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα. Η ρωσική Αεροπορία πραγματοποιεί επιχειρήσεις στη Συρία από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.


Πηγή: skai.gr