Ντε Μεζιέρ: Να θέσουμε όριο στον αριθμό των προσφύγων στη Γερμανία

Υπέρ της επιβολής ορίου στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία τάχθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τόμας ντε Μεζιέρ εντείνοντας την πίεση που δέχεται η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία ώς τώρα αρνείται τη θέσπιση περιορισμών.

Η δημοφιλία της συντηρητικής καγκελαρίου έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών, γεγονός που εκλαμβάνεται ως αντανάκλαση των ανησυχιών σε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης για τη μαζική έλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

Η έλευση ενός αριθμού προσφύγων χωρίς ιστορικό προηγούμενο δοκιμάζει τα όρια των δυνατοτήτων και της βούλησης της Γερμανίας να τους προσφέρει άσυλο, καθώς τα ομόσπονδα κρατίδια δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται.

«Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό και να βρούμε τη σωστή ισορροπία», είπε ο Τόμας ντε Μεζιέρ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με πολίτες στην Στουτγκάρδη της νοτιοδυτικής Γερμανίας, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε κάποιον συγκεκριμένο αριθμό.

«Οι δυνατότητές μας είναι πεπερασμένες», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο καθορισμός ενός ανώτατου ορίου θα συνέβαλε να μετατραπεί η κρίση των προσφύγων σε ευκαιρία μάλλον παρά σε πρόκληση.

Ο Ντε Μεζιέρ επανέλαβε την πρότασή του οι Ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο και σε ένα σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή του βάρους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Αλλά όταν αυτές οι ποσοστώσεις εξαντληθούν, θα συνεχίσουμε να σώσουμε ζωές», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πιθανότητα πως ακόμη περισσότεροι αιτούντες άσυλο θα συνεχίσουν να αποπειρώνται τον επικίνδυνο διάπλου προς τις χώρες της Ευρώπης ανεξαρτήτως της θέσπισης επισήμων ορίων από την ΕΕ ή μη.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο μεταξύ τη Δευτέρα το βράδυ στη Δρέσδη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ισλαμοφοβικού, ξενοφοβικού κινήματος Pegida, με στόχο να καταγγείλουν τη μαζική άφιξη προσφύγων στην Ευρώπη.

Οι συγκεντρωμένοι —στην πλειονότητά τους άνδρες— κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον των προσφύγων και γερμανικές σημαίες. Η αστυνομία δεν έδωσε κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που κατέκλυσαν τη Νόιμαρκτ, την κυριότερη τουριστική πλατεία της πόλης.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr