Πάνω από 130 νεκροί και 300 αγνοούμενοι από την κατολίσθηση στη Γουατεμάλα

Σε τουλάχιστον 131 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την κατολίσθηση που την Πέμπτη «σάρωσε» την Σάντα Καταρίνα Πίνουλα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γουατεμάλας.

Ανάμεσα στα θύματα φέρεται να βρίσκονται πολλά παιδιά και βρέφη.

Περισσότεροι από 300 είναι οι αγνοούμενοι, με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί, καθώς με κάθε ώρα που περνά μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και εθελοντών, το Σάββατο και την Κυριακή δεν βρέθηκε ούτε ένας επιζώντας. Συνολικά έχουν διασωθεί περίπου 30 άτομα.

Το καλύτερο σενάριο για τους εγκλωβισμένος επιζώντες σε περιπτώσεις κατολισθήσεων τέτοιας κλίμακας είναι να υπάρξουν σεισμοί και περαιτέρω μετακινήσεις χώματος και λάσπης μέσα στις πρώτες 72 ώρες. Αυτό το κρίσιμο «παράθυρο» εξέπνευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Περίπου 1.800 άτομα συμμετέχουν στις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των αγνοούμενων, με τη συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού, της Αστυνομίας και άλλων συνεργείων διάσωσης.

Οι προσπάθειες των διασωστών διακόπηκαν ωστόσο το βράδυ της Κυριακής λόγω της κακοκαιρίας.

Κοντά στο σημείο της τραγωδίας οι Αρχές έχουν στήσει ένα πρόχειρο νεκροτομείο, όπου συγγενείς των θυμάτων αναγνωρίζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι τοπικές δημοτικές Αρχές είχαν επανειλημμένα παροτρύνει την κοινότητα στη Σάντα Καταρίνα Πίνουλα να μετακινηθεί, την τελευταία φορά το Νοέμβριο του 2014. Ωστόσο πολλές οικογένειες απάντησαν πως δεν μπορούν να πάνε πουθενά.
Πηγή: skai.gr