Κλείσιμο

Όρεγκον: Νόμιμη η πώληση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς λόγους

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, το Όρεγκον έγινε η τέταρτη πολιτεία των ΗΠΑ στην οποία επιτρέπεται η πώληση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς λόγους.

Μετά την Ουάσινγκτον, την Αλάσκα και το Κολοράντο, τώρα και οι πολίτες του Όρεγκον, ηλικίας άνω των 21 ετών, μπορούν πλέον να αγοράζουν μέχρι εφτά γραμμάρια αποξηραμένων λουλουδιών, από τα περίπου 200 καταχωρημένα σημεία διάθεσης στην πολιτεία. Για την ώρα η πώληση είναι αφορολόγητη αλλά αυτό θα αλλάξει από την επόμενη χρονιά.

Τον Ιούλιο, το Όρεγκον είχε νομιμοποιήσει την καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης ενώ το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι πρώτες αδειοδοτήσεις για καταστήματα λιανικής.

Ο νέος νόμος του Όρεγκον έχει σαν στόχο να χτυπήσει την μαύρη αγορά αν και αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για την έμμεση πρόσβαση των παιδιών στην κάνναβη. «Χάσαμε τον πόλεμο», σχολίασε ο επίτροπος της κομητείας του Κλάμαθ, Τζιμ Μπέλετ που τον προηγούμενο μήνα είχε ψηφίσει υπέρ της διατήρησης της απαγόρευσης.

Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές θεωρούν ότι η νομιμοποίηση θα αποτελέσει έναν ακόμη πόλο έλξης για τους τουρίστες με σχετικά ενδιαφέροντα.

Αν και η πώληση της μαριχουάνας στις ΗΠΑ είναι ακόμη παράνομη βάσει των ομοσπονδιακών νόμων, 23 πολιτείες επιτρέπουν κατ’ εξαίρεση την χρήση της για ιατρικούς λόγους.
Πηγή: Πάνος Σάκκας