Η Ρωσία επιβεβαίωσε πως άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στη Συρία

Τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία εξαπέλυσε σήμερα Τετάρτη η Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΕΘΑ ανακοίνωσε πως τα ρωσικά αεροσκάφη στοχοθετούν οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων και κέντρα επικοινωνιών. Νωρίτερα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ διέρρευσαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης πως τα πρώτα ρωσικά πλήγματα έγιναν κοντά στην κεντρική πόλη της Χομς.

Σε δηλώσεις του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν «μέχρι το κεφάλι» στη σύρραξη, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν επίγειες επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.

«Θα υποστηρίξουμε το συριακό στρατό μόνον στο νόμιμο αγώνα του κατά τρομοκρατικών δυνάμεων, δεύτερον, η υποστήριξη θα δοθεί από τον αέρα, χωρίς τη συμμετοχή σε επίγειες επιχειρήσεις», είπε ο κ. Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με συνεργάτες του.

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πούτιν δήλωσε πως περιμένει ότι ο σύρος ομόλογός του, Μπασάρ αλ-Άσαντ θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τη συριακή αντιπολίτευση προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική ρύθμιση για το μέλλον της εμπόλεμης χώρας.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η ρωσική άνω Βουλή ενέκρινε ομόφωνα αίτημα του προέδρου Πούτιν για την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, ουσιαστικά ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη αεροπορικών βομβαρδισμών, όπως δήλωσε ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Σεγκέι Ιβάνοφ.

Ο κ. Ιβάνοφ προσέθεσε πως η απόφαση για εμπλοκή της Ρωσίας στον αγώνα κατά του ΙΚ ήλθε κατόπιν αιτήματος για βοήθεια από τη συριακή κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ κάλυψε την κίνηση της Μόσχας, ανακοινώνοντας πως κάθε τοποθέτηση η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία οφείλεται σε αίτημα της Δαμασκού.

Η κάλυψη Άσαντ εξυπηρετεί το επιχείρημα του Κρεμλίνου ότι η ρωσική παρέμβαση στη Συρία είναι σύμφωνη με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο, με δεδομένο ότι ο κ. Πούτιν έχει καταγγείλει ως παράνομες τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ που έχουν πραγματοποιήσει ΗΠΑ και Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κοινοβουλευτική έγκριση για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία συνιστά ανατροπή της έως τώρα στάσης της Μόσχας, με δεδομένο ότι η ρωσική κυβέρνηση έως σήμερα είχε επιβεβαιώσει μόνο την αποστολή συμβούλων και στρατιωτικού υλικού στο σύμμαχό της.

Πάντως, δεδομένα από δορυφορικές φωτογραφίες και νηολόγια καταδεικνύουν πως κατά τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει τοποθετήσει  στη Συρία, κοντά στη βορειοδυτική πόλη της Λατάκιας, περισσότερα από 24 μαχητικά αεροσκάφη, περισσότερα από 20 πολεμικά ελικόπτερα, πυραύλους εδάφους-αέρος, άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και καταλύματα για τη στέγαση περίπου 2.000 ανδρών.
Πηγή: skai.gr