Haribo: Ο «Gummy Bear» πήγε στα δικαστήρια τον «Χρυσό Τέντυ» και έχασε

Η εταιρία ζαχαρωτών Haribo έχασε τη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη που είχε με τη σοκολατοβιομηχανία Lindt σχετικά με την πατρότητα του σχεδίου ενός μιας σοκολατένιας λιχουδιάς σε σχήμα αρκούδου.

Το 2012, η Haribo είχε κατηγορήσει την ελβετική Lindt ότι το σοκολατένιο αρκουδάκι «Χρυσός Τέντυ» που είχε λανσάρει τα Χριστούγεννα του 2011, ήταν απλώς μία τρισδιάστατη αναπαραγωγή του κλασικού «gummy bear» που η Haribo παράγει από τη δεκαετία του εξήντα.

Στο σκεπτικό της μήνυσης, η Haribo εξηγούσε πως η ομοιότητα των δύο αρκούδων παραπλανούσε τους καταναλωτές που θα μπορούσαν να περάσουν το αρκουδάκι της ελβετικής Lindt για κάποιο προϊόν της Haribo.

Από την πλευρά της η Lindt υποστήριξε πως o «Χρυσός Τέντυ» δεν είχε καν βασιστεί σε αρκουδάκι αλλά σε πασχαλινό λαγουδάκι που η εταιρία είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1952.

Το 2012, ένα γερμανικό δικαστήριο είχε αρχικά δικαιώσει την Haribo αλλά στην έφεση που ακολούθησε η ετυμηγορία ήταν αθωωτική για την Lindt αφού σύμφωνα με τον δικαστή «κανείς δε θα μπορούσε να μπερδέψει τα ευμεγέθη σοκολατένια αρκουδάκια της Lindt με τα πολύ μικρότερα ζελεδάκια της Haribo» και ως εκ τούτου δεν προκύπτει θέμα καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων.
Πηγή: Πάνος Σάκκας