Κλείσιμο

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη «έφτασαν» στη Συρία καθώς εντείνονται οι φόβοι για επέμβαση

Τουλάχιστον τέσσερα τακτικά μαχητικά αεροσκάφη έχει τοποθετήσει στη Συρία η Ρωσία, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal», εγείροντας νέες ανησυχίες πως η Μόσχα ετοιμάζεται για απευθείας εμπλοκή στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Η εν λόγω εξέλιξη ήλθε λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως το Κρεμλίνο θα εξέταζε τυχόν αίτημα της Δαμασκού για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, αλλά και λίγο πριν την πρώτη στρατιωτική συνομιλία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ μετά από μήνες «πάγου».

Κατά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, η Ρωσία φέρεται να έχει αυξήσει δραματικά το στρατιωτικό της αποτύπωμα στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και της WSJ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναβαθμίσει ριζικά μια αεροπορική βάση κοντά στην πόλη της Λατάκιας εγκαθιστώντας προκατασκευασμένα καταλύματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 2.000 ανθρώπους και στέλνοντας στο χώρο πολεμικά και μεταγωγικά ελικόπτερα, πυροβολικό και άρματα μάχης.

Η αποστολή τακτικών μαχητικών αποτελεί ωστόσο τη σοβαρότερη έως τώρα εξέλιξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές της WSJ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για αεροσκάφη για εμπλοκές αέρος-αέρος. Βασική υπόθεση της Δύσης είναι ότι η Μόσχα επιθυμεί να υποστηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, όμως ούτε οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες ούτε το Ισλαμικό Κράτος διαθέτουν αεροπορικές δυνάμεις.

Παρά τα ερωτηματικά που γεννούν οι κινήσεις της Μόσχας, το απόγευμα της Παρασκευής υπήρξε μια πρώτη επίσημη προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοΐγκου με αντικείμενο τις ρωσικές κινήσεις στη Συρία. Ήταν η πρώτη επικοινωνία των δυο ανδρών το 2015, καθώς η Ουάσιγκτον διέκοψε τις επαφές με τη Ρωσία ως απάντηση για την ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, ο κ. Σοΐγκου επισήμανε στον κ. Κάρτερ ότι οι ρωσικές κινήσεις είναι αμυντικές και έχουν ως στόχο την τήρηση δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί απέναντι στη συριακή κυβέρνηση.

Επισήμως, η Μόσχα έχει επιβεβαιώσει μεν ότι στέλνει όπλα και εκπαιδευτές στη Συρία, όμως το υπουργείο Άμυνας έχει διαψεύσει κατηγορηματικά κάθε δημοσίευμα περί αποστολής ρώσων στρατιωτών.

«Η Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια εκπλήσσεται από προσπάθειες ανταποκριτών [...] να συνδέσουν τις συνηθισμένες δραστηριότητες δυνάμεων με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε την Παρασκευή το ρωσικό ΥΕΘΑ, προσθέτοντας ότι όλες οι κινήσεις στρατευμάτων γίνονται μόνο εντός της Περιφέρειας και είναι καθ' όλα προγραμματισμένες.

Το παράθυρο αποστολής ρωσικών δυνάμεων στη Συρία που άφησε ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν ήλθε στα χνάρια των μεικτών μηνυμάτων που έστειλε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ-Μοαλέμ.

«Έως τώρα δεν υπάρχουν κοινές επιχειρήσεις στο έδαφος με τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά εάν αισθανθούμε την ανάγκη, θα το σκεφτούμε και θα το ζητήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας στο κρατικό πρακτορείο SANA.
Πηγή: skai.gr