ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Να καταπολεμήσουμε το trafficking με τον σκληρότερο τρόπο

"Η παράνομη εμπορία και διακίνηση ανθρώπων (trafficking) είναι ένα τρομακτικό φαινόμενο που πρέπει να καταπολεμήσουμε με όσο το δυνατόν σκληρότερο τρόπο" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντανιέλ Μίτοφ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αυξήσουν την ποινική ευθύνη των διακινητών, υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών.

Αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών από τα άλλα κράτη της Ένωσης, ο κύριος Μίτοφ τόνισε: 

"Εμείς όχι μόνο ελέγχουμε τα σύνορά μας, αλλά έχουμε και ένα σύστημα καταγραφής που λειτουργεί καλά, καθώς και σύστημα συντονισμού με όλα τα άλλα κράτη - μέλη για τα άτομα που μετακινούνται εντός της ΕΕ" 


Από πλευράς του, ο επανεκλεγείς στην θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) Γκόραν Σβιλάνοβιτς τόνισε ότι η «πολύ σοβαρή προσφυγική κρίση» δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο έχει παρατηρηθεί την τελευταία δεκαετία, στην περιοχή.

"Η μετανάστευση είναι ένας τρόπος επιβίωσης του ανθρώπινου είδους. Οι λόγοι μπορεί να είναι διαφορετικοί... Θα μπορούσε να είναι η κλιματική αλλαγή, το νερό, η οικονομία, η φτώχεια, οι πόλεμοι.  Όποιος και αν είναι ο λόγος, από τη στιγμή που έχουν μετακινηθεί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Συνεπώς οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ θα πρέπει επικεντρωθούν στον τερματισμό του πολέμου και στην παροχή δυνατότητας σε εκείνους που βρίσκονται ακόμα κοντά στα σπίτια τους να επιστρέψουν πίσω. Όσοι έχουν ήδη διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα, για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρος ότι θα πάνε πίσω" ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του RCC.

Επισημαίνει ωστόσο ότι εφόσον συζητείται το θέμα ανοιχτά "δεν ταιριάζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τον ορισμό του πρόσφυγα", εξηγώντας ότι είναι οι αρχές της ΕΕ αναφορικά με την αντιμετώπιση των προσφύγων, όπως ενσωματώνονται στην ΕΣΔΑ αλλά και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, που επιδεινώνουν το φαινόμενο.

"Έχω επίγνωση του γεγονότος ότι οι κανονισμοί, τους οποίους πιστεύουμε, όπως το Δουβλίνο, η συνθήκη Σένγκεν και η Σύμβαση του ΟΗΕ και της ΕΕ, διακυβεύονται σε αυτό το σημείο" είπε κ. ο Σβιλάνοβιτς, ο οποίος ζήτησε τέλος να επικεντρωθεί η προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια,  τα οποία χρειάζονται περισσότερη στήριξη από την ΕΕ για να φροντίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στο έδαφός τους και τους πολλούς ακόμη που θα φθάσουν στις χώρες της περιοχής και θα μείνουν.

Πηγή: skai.gr