Αντίθετη η Ρουμανία στην ποσόστωση προσφύγων

«Δεν θεωρούμε ότι συνιστά μια λύση, ούτε ότι είναι σκόπιμο να μιλάμε για υποχρεωτικές ποσοστώσεις, υπολογισμένες με ακραίο γραφειοκρατικό τρόπο, σχεδόν λογιστικό θα έλεγα, χωρίς (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να συμβουλευτεί πρώτα τις χώρες-μέλη» της ΕΕ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιοάνις.

«Πρόκειται για ανθρώπους και όχι για αντικείμενα που πρέπει να καταμετρηθούν», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είδε «με κάποια δυσφορία» την πρόταση που έκανε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας, που θα συμμετάσχει την Δευτέρα στην κρίσιμη σύνοδο των ομολόγων του των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες έχει εντολή να εκφράσει την αντίθεση του Βουκουρεστίου στις ποσοστώσεις αυτές, συνέχισε ο Ιοάνις.

Με βάση την πρόταση του Γιούνκερ, η Ρουμανία θα πρέπει να υποδεχτεί 4.646 πρόσφυγες σε διάστημα δύο ετών. Σε αυτούς προστίθενται και οι 1.785 που είχε προτείνει το ίδιο το Βουκουρέστι να φιλοξενήσει τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Ρουμανία «έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της όχι με λόγια αλλά με την πρόταση να φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό προσφύγων» αναλογικά με τις δυνατότητες που διαθέτει, είπε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις αρχές, η χώρα διαθέτει έξι κέντρα φιλοξενίας για 1.500 ανθρώπους συνολικά. Το 20% των θέσεων στα κέντρα αυτά έχει ήδη καλυφθεί.
Πηγή: skai.gr