Κλείσιμο

Τέλος από την προεδρία της Γουατεμάλας ο Otto Perez

Ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη χώρα προχώρησε σε παραίτηση από τη θέση του, μετά τις οξύτατες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις φήμες που του εμπλέκουν σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Otto Perez αρχικώς είχε ανακοινώσει ότι δεν έχει απολύτως καμία ανάμειξη στο σκάνδαλο και πως δεν ήταν διατεθειμένος να αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο αλλά εχθές το ανώτατο δικαστήριο της χώρας εξέδωσε απόφαση με την οποία του επιβάλλει τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, στοιχείο το οποίο σύμφωνα με τα διεθνή μέσα αποδεικνύει πως οι δικαστικές αρχές έχουν στοιχεία που τον εμπλέκουν.

Μετά την ανακοίνωση της συγκεκριμένης απόφασης του δικαστηρίου προκλήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα με τους πολίτες να ζητούν επίμονα την παραίτηση του Προέδρου. Τελικώς η παραίτηση υπογράφηκε από τον Otto Perez αργά εχθές το βράδυ και σήμερα ο εκπρόσωπος της προεδρίας την ανακοίνωσε.

Υπογραμμίζεται πως την ερχόμενη Κυριακή η Γουατεμάλα έχει προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Otto Perez δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του.

Τέλος αξίζει να υπογραμμιστεί πως ο Otto Perez είχε εκλεγεί με βασικό σύνθημα την πάταξη της διαπλοκής και των σκανδάλων ειδικά στον κρατικό μηχανισμό. Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για την ακροαματική διαδικασία των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο αλλά τα τοπικά μέσα αναφέρουν πως η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να προχωρήσει τάχιστα μετά τις εκλογές της Κυριακής.
Πηγή: skai.gr