Πάνω από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ευρώπη, 2.500 οι νεκροί

Περισσότεροι από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εισήλθαν στην Ευρώπη τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, με τη συντριπτική πλειοψηφία, σχεδόν 200.000, φτάνουν μέσω Ελλάδας, σύμφωνα με το νεότερα στοιχεία που εξέδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο αριθμός των φετινών αφίξεων είναι ήδη μακράν μεγαλύτερος σε σχέση με ολόκληρο το 2014, οπότε και υπολογίζεται πως περίπου 219.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο Θάλασσα με προορισμό της ευρωπαϊκές ακτές.

Παρά τις εντεινόμενες προσπάθειες της Ευρώπης να αποτρέψει τραγωδίες μεσοπέλαγα, η UNHCR εκτιμά πως περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους το πρώτο οκτάμηνο του έτους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ο εν λόγω απολογισμός δεν περιλαμβάνει τους περίπου 200 ανθρώπους ακόμα αγνοούνται ανοιχτά της Λιβύης μετά το ναυάγιο του πλοίου όπου επέβαιναν, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ευτυχώς, ο αριθμός των θανάτων απέχει ακόμα από τους περίπου 3.500 νεκρούς και αγνοούμενους που καταγράφηκαν πέρυσι.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Μελίσα Φλέμινγκ, απαρίθμησε μια σειρά πρόσφατων τραγωδιών που έχουν λάβει χώρα στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως παρά τις προσπάθειες της Ε.Ε. και της Frontex παραμένει η «φονικότερη» διαδρομή για μετανάστες και πρόσφυγες στον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η UNHCR κάλεσε εκ νέου τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ενεργήσουν από κοινού ώστε να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη κρίση, ενεργώντας «με ανθρωπιά και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους».
Πηγή: skai.gr