Eμπλοκή ευρωπαίων αξιωματούχων στο σκάνδαλο της Ashley Madison

Όταν «χακαρίστηκε» η ιστοσελίδα Ahley Madison, η οποία υποσχόταν στους πελάτες της «σεξ χωρίς περιττές δεσμεύσεις», ανάμεσα στα προσωπικά δεδομένα 36 εκατομμυρίων χρηστών που δημοσιοποιήθηκαν από την ομάδα «The Impact Team», ήταν και τα στοιχεία αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούσαν το μέηλ της δουλειάς τους για να συνδεθούν στην υπηρεσία, μεταδίδει ο ιστότοπος EurActiv.

Πριν την ηλεκτρονική επίθεση, η Ashley Madison εγγυούνταν απόλυτη μυστικότητα ώστε να διασφαλίζεται το απόρρητο των συνευρέσεων μεταξύ των χρηστών. Όμως μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων, προκύπτει ότι τουλάχιστον 8 αξιωματούχοι της Κομισιόν, και ένας επικεφαλής υπηρεσίας, χρησιμοποιούσαν τα επαγγελματικά τους μέηλ (_@ec.europa.eu) για να συνδεθούν στην «ιστοσελίδα απιστιών».

Συνολικά δεκατρείς άνδρες και μία γυναίκα, συμπεριλαμβανομένων τριών υπαλλήλων της ευρωβουλής, φαίνεται πως είχαν λογαριασμό στην Ashley Madison χωρίς, φυσικά,  αυτό να σημαίνει ότι έκαναν και χρήση των ιδιαίτερων υπηρεσιών τις ιστοσελίδας. Άλλωστε μόνο ένας από αυτούς να έχει καταβάλει κάποιο χρηματικό ποσό στην ιστοσελίδα (82€).

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει ότι τουλάχιστον 15.000 κυβερνητικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι έχουν χρησιμοποιήσει τις επώνυμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους για να συνδεθούν στον «πονηρό ιστότοπο».

Πιστωτικές κάρτες, διευθύνσεις και «προτιμήσεις»

Τα στοιχεία που υπεκλάπησαν περιλαμβάνουν τις διευθύνσεις, τον αριθμό των πιστωτικών καρτών, τον δηλωμένο σεξουαλικό προσανατολισμό και τις ερωτικές προτιμήσεις των χρηστών. Η αποκάλυψη εγείρει ερωτηματικά σχετικά με πιθανούς κινδύνους ασφαλείας καθώς και σενάρια εκβιασμών εις βάρος των ευρωπαίων αξιωματούχων. 

Η αποκάλυψη εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους ασφαλείας που επισύρει αυτό, ενώ διερευνόνται και σενάρια εκβιασμών εις βάρος των ευρωπαίων αξιωματούχων, με τον
 ιστότοπο να προσφέρει αμοιβή 332.000 ευρώ σε όποιον μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των χάκερ.

Ανάμεσα στις προσωπικές πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν είναι και οι κωδικοί πρόσβασης των χρηστών και ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια τονίζουν, πως στην περίπτωση που κάποιοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν «για ευκολία» το ίδιο συνθηματικό και σε επαγγελματικούς λογαριασμούς, ευαίσθητα υπηρεσιακά δεδομένα ίσως κινδυνεύουν να υποκλαπούν.
Πηγή: Πάνος Σάκκας