Ευρω-σύσκεψη στο Παρίσι για την ασφάλεια των τρένων στην Ευρώπη μετά το Thalys

Έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο την ασφάλεια στα τρένα της Ευρώπης θα έχουν το Σάββατο στο Παρίσι οι υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών εννέα ευρωπαϊκών κρατών, στον απόηχο της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε την Παρασκευή μέσα στην υπερταχεία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Άμστερνταμ.

Η επίθεση στο Thalys, που ευτυχώς δεν κατέληξε σε κάποιο θάνατο χάρις τη γενναιότητα τεσσάρων επιβατών, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τον κίνδυνο τρομοκρατικές επιθέσεων στις ευπρόσβλητες σιδηροδρομικές μεταφορές, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι περιορισμένα συγκριτικά με τα αεροδρόμια.

Ο γάλλος ΥΠΕΣ Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό πως οι υπουργοί θα εξετάσουν «πολύ συγκεκριμένες προτάσεις» για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης.

«Πρέπει να μελετήσουμε εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σχήμα που θα επιτρέπει πιο συστηματικούς ελέγχους [...] στις δημόσιες συγκοινωνίες, με έναν πιο συντονισμένο τρόπο», είπε ο κ. Καζνέβ.

Η αστυνόμευση των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ευρώπη αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, με δεδομένο τον όγκο δρομολογίων και επιβατών, αλλά και το γεγονός ότι ορισμένα δρομολόγια περνούν σύνορα χωρών που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν.

Μόνο από το Παρίσι, παραδείγματος χάριν, ξεκινούν δρομολόγια με προορισμό το Άμστερνταμ, την Κολωνία, τις Βρυξέλλες και άλλες μεγαλουπόλεις, χωρίς κάποιο ενδιάμεσο έλεγχο ασφαλείας.
Πηγή: skai.gr