Κούβα: Σε απευθείας μετάδοση και με πλήρη μετάφραση τα "μαθήματα δημοκρατίας" του Κέρι

Έκπληκτοι οι Κουβανοί πολίτες άκουγαν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, «να παραδίδει μαθήματα» δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κομμουνιστική τους κυβέρνηση, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, σχετικά με την ιστορική στιγμή έπαρσης της Αμερικανικής σημαίας στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, μετά από 54 χρόνια.

Ακριβής μετάφραση στα Ισπανικά συνόδευε την ομιλία του αμερικανού αξιωματούχου, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά σε όλη τη χώρα.

Ο Τζον Κέρι απηύθυνε έκκληση για «αληθινή δημοκρατία» στην Κούβα και δήλωσε ότι οι Κουβανοί θα έπρεπε να επιλέγουν ελεύθερα τους ηγέτες τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να σεβασθεί τις διεθνείς αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της χώρας ανταπέδωσε μεν ασκώντας κριτική για το βεβαρημένο παρελθόν των ΗΠΑ αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο επέτρεψε στους πολίτες να ακούσουν όλη την ομιλία Κέρι. 

Οι ίδιοι οι Κουβανοί πάντως αμφιβάλλουν κατά πόσο αυτή η ομιλία θα έχει την οποιαδήποτε ουσιαστική επίδραση στη ζωή τους:

«Θα ήταν σημαντικό αν όλα όσα ειπώθηκαν πράγματι εφαρμόζονταν. Θα φανεί αν πρόκειται για κάτι περισσότερο από λόγια», δήλωσε στο Reuters, η Λεγιάνια Μαρτίνεζ, 44 χρονη κάτοικος Αβάνας, που παρακολούθησε την τελετή στην τηλεόραση.
Πηγή: skai.gr