Το ΙΚ προειδοποιεί με νέες επιθέσεις τη Σαουδική Αραβία

Μήνυμα στη Σαουδική Αραβία πως θα γίνει στόχος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων φαίνεται πως έστειλε το Ισλαμικό Κράτος, στον απόηχο της επίθεσης αυτοκτονίας σε τέμενος της πόλης Άμπχα, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι.

Το ΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένο μήνυμα του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης, ενός 21χρονου Σαουδάραβα, ο οποίος προειδοποιεί την κυβέρνηση του σουνιτικού βασιλείου πως «δεν θα βρει ειρήνη», αφού αποφάσισε να ενταχθεί στον πολυεθνικό συνασπισμό που βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ.

Έντεκα από τα θύματα της επίθεσης ήταν μέλη μιας επίλεκτης αντιτρομοκρατικής ομάδας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είχε θέσει υπό τον έλεγχό της το τζαμί-στόχο. Οι υπόλοιποι τέσσερις νεκροί ήταν εργάτες από το Μπαγκλαντές.

Το βασίλειο του οίκου Σάουντ, επικεφαλής των σουνιτικών δυνάμεων του Περσικού Κόλπου, επέτρεπε ανεπίσημα επί χρόνια σε χιλιάδες υπηκόους του να επισκέπτονται κράτη της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να ενταχθούν σε ένοπλες οργανώσεις που μάχονται κατά των σιιτικών κυβερνήσεων στο Ιράκ και τη Συρία. Το καθεστώς ανοχής τελείωσε το 2014, με βασιλικό διάταγμα που καθιστούσε παράνομη την ένοπλη πάλη στο εξωτερικό.

Ωστόσο, Σαουδάραβες που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ έχουν παραμείνει πιστοί στους τζιχαντιστές. Η Σαουδική Αραβία έχει πληγεί από ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, και σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες είναι σαουδάραβες υπήκοοι.
Πηγή: skai.gr