Ελάχιστες ελπίδες για άλλους επιζώντες από το ναυάγιο στη Λιβύη (upd)

Οι αξιωματούχοι φοβόντουσαν αρχικά ότι πνίγηκαν εκατοντάδες, αλλά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) ανέφερε τελικά ότι 400 άνθρωποι κατάφεραν να διασωθούν.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε ότι 25 πτώματα έχουν ανασυρθεί από το νερό μέχρι τώρα, αλλά δεν είναι σαφής ο αριθμός των αγνοούμενων ανθρώπων.

Οι διασωθέντες αναμένεται να μεταφερθούν μετά το μεσημέρι στο Παλέρμο της Σικελίας.

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες πέθαναν το 2015 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη την Τετάρτη, όταν το αλιευτικό σκάφος γεμάτο από ανθρώπους, έπεσε σε κακοκαιρία περίπου 15 μίλια (25 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Λιβύης.

Το πολεμικό πλοίο "Niamh" περισυνέλεξε σχεδόν το σύνολο των διασωθέντων (342 άνδρες, 12 γυναίκες και 13 παιδιά), καθώς και τις σορούς 25 θυμάτων του ναυαγίου και κατευθύνεται προς τη Σικελία, σύμφωνα με τις ιρλανδικές αρχές.

Το βράδυ, έξι διασωθέντες που είχαν ανάγκη από επείγουσα ιατρική βοήθεια, ανάμεσά τους ένα μωρό με πυρετό, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στη Λαμπεντούζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Χθες το πρωί, πρόσφυγες απηύθυναν έκκληση για βοήθεια, όταν το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 600 άτομα άρχισε να βάζει νερά, το μηχανοστάσιο είχε πλημμυρίσει και το σκάφος έμεινε ακινητοποιημένο 15 μίλια βόρεια της λιβυκής πόλης Ζουάρα.

Ειδοποιημένο από την ιταλική ακτοφυλακή, το "Niamh" πλησίασε το μεσημέρι το αλιευτικό σκάφος, το οποίο ανατράπηκε μάλλον λόγω αιφνίδιας κίνησης του πλήθους προς τη μία του πλευρά.

Η ομάδα Dignity 1 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περίεγραψε σκηνές φρίκης με απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να κρατηθούν από σωσίβια, ανάμεσα σε ανθρώπους που βυθίζονταν και σε επιπλέοντα πτώματα.

Η τεράστια επιχείρηση διάσωσης με τη συμβολή επτά πλοίων, ελικοπτέρων και ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στήθηκε στον τόπο του ναυαγίου και επέτρεψε τη διάσωση 400 περίπου ανθρώπων, αλλά σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τελικά στο ναυαγισμένο πλοίο επέβαιναν μέχρι 700 άνθρωποι.


Πηγή: skai.gr - BBC