Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης

Ένα αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 700 μετανάστες από την Αφρική ανατράπηκε στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι στο ναυάγιο έχουν πνιγεί εκατοντάδες άνθρωποι. Όπως έγινε γνωστό από την ιταλική ακτοφυλακή, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τη θάλασσα περίπου 100 άνθρωποι. 

Το αλιευτικό είχε ζητήσει βοήθεια από τις λιμενικές αρχές της Κατάνης, στη Σικελία, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν το κέντρο της Ρώμης που συντονίζει όλες τις προσπάθειες διάσωσης των προσφύγων στα νότια της Ιταλίας.

Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Δύο πλοία που περιπολούσαν στη ζώνη αυτή, σε απόσταση περίπου 15 μιλίων από τα παράλια της Λιβύης, έσπευσαν αμέσως στην περιοχή όπου έπλεε το αλιευτικό. Το ένα ήταν το Dignity 1 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και το δεύτερο το Le Niamh του ιρλανδικού Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιοχή σπεύδουν άλλα τέσσερα πλοία για να βοηθήσουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους εφέτος στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη με πλοία.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr