Συνεχίζεται η μεταναστευτική κρίση στο Καλαί

Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τη νύχτα της Κυριακής έγιναν 1700 απόπειρες εισβολής στον φορτωτικό τερματικό σταθμό της σήραγγας, ωστόσο οι μετανάστες που επιχειρούν να κρυφτούν κυρίως σε φορτηγά απωθήθηκαν «αποτελεσματικότερα» σε σχέση με προηγούμενες νύχτες λόγω των πρόσθετων μέτρων και ανδρών ασφαλείας. Ένας Γάλλος αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρώς από τις πέτρες που πετούσαν οι απελπισμένοι μετανάστες.

Η κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης στο Καλαί τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει ένταση τόσο στις σχέσεις της Γαλλίας με τη Βρετανία, όσο και στο εσωτερικό της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση Κάμερον έχει προειδοποιήσει ότι όσοι παράτυποι μετανάστες φτάσουν στη χώρα θα απελαύνονται άμεσα. Σήμερα προαναγγέλθηκε νομοσχέδιο για επιβολή μέχρι και ποινών φυλάκισης σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν καταλύματα σε παράνομους μετανάστες, άμεσες εξώσεις χωρίς δικαστική εντολή, καθώς και η κατάσχεση των μισθών όσων εργάζονται λαθραία.

Ο κ. Κάμερον έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων από την αντιπολίτευση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αναφέρθηκε σε «σμήνος» ανθρώπων που αναζητούν κάθε ευκαιρία να φτάσουν στη Βρετανία. «Ο Πρωθυπουργός πρέπει να θυμάται ότι δεν μιλά για έντομα, αλλά για ανθρώπους», σχολίασε η προσωρινή ηγέτιδα των Εργατικών Χάριετ Χάρμαν.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή μετανάστευση Πίτερ Σάδερλαντ χαρακτήρισε «ξενοφοβική» την απαίτηση της βρετανικής κυβέρνησης να μείνουν μακριά από τη Βρετανία οι οικονομικοί μετανάστες που συνωστίζονται στη λεγόμενη «ζούγκλα» του Καλαί.

Από την άλλη πλευρά έντονα είναι τα παράπονα Βρετανών οδηγών και επιβατών του Eurostar και πλοίων για τις πολύωρες καθυστερήσεις στα δρομολόγια προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Το Σαββατοκύριακο μέλη της ακροδεξιάς Αγγλικής Λίγκας Άμυνας (EDL) συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια αντιδιαδήλωσης το Φόκστοουν της ΝΑ Αγγλίας, που διοργανώθηκε απέναντι σε εκδήλωση συμπαράστασης προς τους μετανάστες.

Στο Λονδίνο συχνές είναι οι συνεδριάσεις της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, με τη νεότερη το απόγευμα της Δευτέρας υπό τον Υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ

Εκτιμάται ότι στο Καλαί υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναφερθεί 9.000 απόπειρες διείσδυσης στο Eurotunnel, με εννέα ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Ιουνίου.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο