Κλείσιμο

Σχεδόν 200 αιχμαλώτους της Μπόκο Χαράμ διέσωσε ο στρατός της Νιγηρίας

Τη διάσωση 178 ανθρώπων που βρίσκονταν στα χέρια της Μπόκο Χαράμ, στην ταραχώδη πολιτεία Μπόρνο, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο στρατός της Νιγηρίας, ενώ νωρίτερα στη μέρα η ισλαμιστική οργάνωση είχε σκοτώσει 13 άτομα στο χωριό Μαλάρι της ίδιας περιοχής.

Οι 101 από τους διασωθέντες είναι παιδιά, 67 είναι γυναίκες και 10 είναι άνδρες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Τουκούρ Γκουσάου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας έχουν ανακοινώσει σειρά επιτυχημένων επιχειρήσεων για την απελευθέρωση εκατοντάδων ομήρων κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά στην περιοχή του δάσους Σαμπίσα, που αποτελεί καταφύγιο των ισλαμιστών ανταρτών. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο στρατό ανακοίνωσε την απελευθέρωση 71 ανθρώπων.

Η Μπόκο Χαράμ εκδιώχθηκε από αρκετές εκτάσεις που ήλεγχε στη Νιγηρία στην αρχή του χρόνου, αλλά έχει διασκορπιστεί και επιστρέψει στην τακτική του ανταρτοπόλεμου, χτυπώντας εύκολους στόχους με βόμβες και κάνοντας επιδρομές.

Η Αεροπορία της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι έχει υποστηρίξει τις χερσαίες δυνάμεις να μια επίθεση της Μπόκο Χαράμ γύρω στο χωριό Μπίτα, στο ανατολικό άκρο του δάσους Σαμπίσα, το οποίο αποτελεί οχυρό της οργάνωσης.

Νωρίς την Κυριακή, οι μαχητές της οργάνωσης επιτέθηκαν στο χωριό Μαλάρι, όπου σκότωσαν 13 άτομα, είπαν μάρτυρες, ενώ υπήρξαν και τραυματίες μεταξύ των χωρικών. «Έβαλαν και φωτιά σε πολλά σπίτια αφού μας κατηγόρησαν ότι καταδώσαμε την παρουσία τους σε στρατιώτες», είπε ένας μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το χωριό βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νότια από το Μαϊντουγκούρι, τη μεγαλύτερη πόλη στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο στη Νιγηρία από την έναρξη του αντάρτικου της Μπόκο Χαράμ το 2009. Έκτοτε, η οργάνωση έχει επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες, όπως το Καμερούν και το Τσαντ.

Στόχος της οργάνωσης είναι η ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους, με βάση τη Σαρία, στη βόρεια Νιγηρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters - skai.gr