Αποχώρηση του PKK από το βόρειο Ιράκ ζητά το Ιρακινό Κουρδιστάν

Μήνυμα στους αντάρτες του PKK πως θα πρέπει να αποχωρήσουν από τα εδάφη του κουρδικού θύλακα στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να προστατευθούν οι ζωές αμάχων από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, έστειλε ο πρόεδρος της περιοχής, Μασούντ Μπαρζάνι.

Η κίνηση Μπαρζάνι ήλθε στον απόηχο τουρκικών βομβαρδισμών που προκάλεσαν το θάνατο οκτώ αμάχων στον κουρδικό θύλακα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Firat, που συνδέεται με το PKK.

«Καταδικάζουμε τον βομβαρδισμό που οδήγησε στο να μαρτυρήσουν άνθρωποι από την περιοχή του Κουρδιστάν και καλούμε την Τουρκία να μην ξαναχτυπήσει άμαχους», ανακοίνωσε ο κ. Μπαρχάνι, τονίζοντας όμως πως το PKK «πρέπει να κρατήσει το πεδίο της μάχης μακριά από την περιοχή του Κουρδιστάν ώστε οι άμαχοι να μην ξαναγίνουν θύματα αυτού του πολέμου».

Η Τουρκία άρχισε τις επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ στα τέλη Ιουλίου, με το ημικρατικό πρακτορείο Anadolu να μεταδίδει σήμερα Σάββατο πως έως τώρα έχουν σκοτωθεί περίπου 260 κούρδοι αντάρτες. Το PKK δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κάποιο απολογισμό των απωλειών του.

Η επανέναρξη των επιδρομών κατά του PKK έχει θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων που βρισκόταν σε ισχύ από το 2013, περιπλέκοντας παράλληλα την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, όμως σε γενικές γραμμές έχει κρατήσει αποστάσεις από την απόφαση της Άγκυρας να ξαναρχίσει επιδρομές εναντίον του. Παρά το γεγονός ότι ο συντηρητικός Μπαρζάνι δεν έχει καλές σχέσεις με το αριστερό PKK, οι αντάρτες έχουν αρκετούς υποστηρικτές στην περιοχή και ανάμεσα στους μαχητές Πεσμεργκά, οι οποίοι πολεμούν το ΙΚ στο Ιράκ.

Ακόμα, το PKK συνδέεται με την κουρδική οργάνωση YPG στη βόρεια Συρία, η οποία έχει επίσης αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στις μάχες κατά του ΙΚ. Παράλληλα, το YPG έχει καταγγείλει πως έχει στοχοποιηθεί τέσσερις φορές από τις τουρκικές δυνάμεις τις τελευταίες μέρες, στο πλαίσιο των τουρκικών επιδρομών εναντίον των τζιχαντιστών.
Πηγή: skai.gr