Αρνητικοί οι Πολωνοί στην υποδοχή μεταναστών

Η Πολωνία δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και δέχεται μικρό αριθμό προσφύγων στο έδαφός της. Παρά ταύτα, οι απόψεις των πολιτών της είναι από τις πιο ακραίες στην ήπειρο. Πρόσφατη έρευνα για τον τηλεοπτικό σταθμό TVN έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Πολωνών έχουν εχθρική άποψη για τους μετανάστες, γράφει ο Adam Leszczynski στην Guardian.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το 2013 το Ερευνητικό Κέντρο για τις Προκαταλήψεις - ένα επαγγελματικό ακαδημαϊκό κέντρο που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας -, το 69% των Πολωνών δεν θέλουν μη λευκούς ανθρώπους στη χώρα τους.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι μετανάστες κλέβουν τις δουλειές από τους Πολωνούς και ότι η παρουσία τους βλάπτει την οικονομία. Oι πολιτικοί δέχονται πιέσεις από παντού. Από τη μια πλευρά, η ΕΕ έχει ζητήσει από την Πολωνία να δεχθεί περισσότερους ξένους στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Το κυβερνών κόμμα
αγωνίζεται να επανεκλεγεί το ερχόμενο φθινόπωρο. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν τους μετανάστες», λέει ένας πολιτικός από την κυβέρνηση. «Δεν τους καταλαβαίνουν, δεν τους συμπαθούν και πιστεύουν ότι η παραμονή τους κοστίζει πολύ». Ηκυβέρνηση να διαμαρτύρεται έντονα για τις ποσοστώσεις της ΕΕ, με βάση τις οποίες η Πολωνία πρέπει να δεχθεί τον επόμενο χρόνο κάπου 1.000 πρόσφυγες.

Πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση δέχθηκε πίεση από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να δεχθεί 300 χριστιανικές οικογένειες από τη Συρία που απειλούνταν από τους τζιχαντιστές. Οι ΜΚΟ έδωσαν έμφαση στο «χριστιανικές», ώστε να μη θεωρηθούν ξένες προς τον πολωνικό πολιτισμό.

«Η Πολωνία δεν ήταν ποτέ μια φιλόξενη χώρα για τους πρόσφυγες», σχολιάζει ο Leszczynski. Το 2014, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης χορήγησε άσυλο μόλις σε 732 ξένους και αρνήθηκε την είσοδο σε 2.000 ανθρώπους. Από αυτούς που έγιναν δεκτοί, οι 115 ήταν Σύροι - κι ας έχει υποχρεώσει ο πόλεμος 4 εκατομμύρια Σύρους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Γύρω στις 5.500 αιτήσεις απορρίφθηκαν, κυρίως επειδή οι αιτούντες προσπαθούσαν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη, και ιδίως στη Γερμανία.

Εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είπαν στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza ότι η Πολωνία δεν θέλει ούτε καν μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες, παρόλο που η ποσόστωση της ΕΕ είναι σταγόνα στον ωκεανό για τα 38 εκατομμύρια των κατοίκων αυτής της χώρας.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ