Οι τζιχαντιστές του ΙΚ ναρκοθέτησαν την αρχαία Παλμύρα

Νάρκες και βόμβες έχουν τοποθετήσει στην αρχαία πόλη της Παλμύρας – στην κεντρική Συρία – οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως μετέδωσε σήμερα Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο τόνισε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής αν οι ισλαμιστές προτίθενται να ανατινάξουν τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια, που αποτελούν μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ή αν τοποθέτησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς για να εμποδίσουν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις να προσεγγίσουν την πόλη.

«Τοποθέτησαν τις βόμβες χθες [Σάββατο]. Επίσης τοποθέτησαν ορισμένες γύρω από το ρωμαϊκό θέατρο, ακόμα δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Αμπντούλ Ραχμάν.

«Η πόλη είναι όμηρος στα χέρια τους, η κατάσταση είναι επικίνδυνη», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης.

Το ΙΚ κατέλαβε την αρχαία Παλμύρα το Μάιο, μετά από σκληρές μάχες με το συριακό στρατό.

Πριν καταλάβουν την Παλμύρα, οι τζιχαντιστές είχαν προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή καταστρέφοντας στους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους της Νιμρούντ και της Χάτρα στο γειτονικό Ιράκ. Οι ακραίοι ισλαμιστές κάθε μορφή προ-ισλαμικής τέχνης ως ιεροσυλία, όμως δεν έχουν διστάσει να λεηλατήσουν τους «φορητούς» θησαυρούς των χώρων που έχουν καταστρέψει.

Τα μνημεία της Παλμύρας χρονολογούνται από τον 1ο μΧ αιώνα, και συγκαταλέγονται στα καλύτερα σωζόμενα έργα της κλασσικής-ρωμαϊκής εποχής.

Σημειώνεται πως το Παρατηρητήριο είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και ενημερώνεται από ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών επί του πεδίου. Οι πληροφορίες του δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.
Πηγή: skai.gr