Παλμύρα: Φόβοι ότι το ΙΚ θα καταστρέψει όσα μνημεία θεωρήσει ειδωλολατρικά

Ο επικεφαλής της Εφορίας Αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ιστορική πόλη Παλμύρα δεν έχει υποστεί ζημιές μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, προσθέτοντας ωστόσο ότι φοβάται πως η τζιχαντιστική οργάνωση θα ανατινάξει τα αρχαία μνημεία της πόλης, όπως τους τάφους και το Ναό του Βάαλ, εάν τα θεωρήσει ειδωλολατρικά σύμβολα.

Η αρχαία πόλη της Παλμύρας έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ένα μικρής χρονικής διάρκειας βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο YouTube από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους φέρεται ότι παρουσιάζει την Παλμύρα μετά την κατάληψή της. Το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο αυτού δεν έχει ήχο. Φαίνονται όμως η αρχαία ακρόπολη, κίονες, το κολοσσαίο, διάφορα κτίρια και τοίχοι. Σε μια εικόνα διακρίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πίσω από τα αρχαία, αλλά δεν φαίνεται οι αρχαιότητες να έχουν υποστεί ζημιές.

Αεροπορική επιδρομή σε τζιχαντιστική βάση

Στο μεταξύ, η συριακή πολεμική αεροπορία σκότωσε τουλάχιστον 140 μέλη του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύοντας πλήγματα σε μια στρατιωτική βάση την οποία ελέγχουν οι τζιχαντιστές, στα βόρεια της χώρας.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, από την επιδρομή στην αεροπορική βάση Τάμπκα, στην επαρχία Ράκα, σκοτώθηκαν 140 και τραυματίστηκαν δεκάδες τζιχαντιστές. Το ΙΚ είχε καταλάβει τη βάση αυτήν τον περασμένο Αύγουστο, μετά από σκληρή μάχη, και σκότωσε πολλούς από τους στρατιώτες που την υπερασπίζονταν.
Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ/Reuters