Το υψηλότερο επίπεδο μετανάστευσης από το 2005 «πονοκέφαλος» για τον Κάμερον

Η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία έφθασε τα 318.000 άτομα το 2014, το υψηλότερο επίπεδο από το 2005, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Πρόκειται για ένα πολιτικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευθεί να μειώσει τους μετανάστες σε λιγότερο από 100.000 ετησίως.

Τα στοιχεία έρχονται ώρες πριν ο Κάμερον αποκαλύψει τους νέους νόμους που θα αποτρέπουν τους μετανάστες να μεταβούν στη Βρετανία, και μια ημέρα πριν συναντήσει τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να καθορίσουν τα σχέδια για την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ.

«Η αλήθεια είναι ότι ήταν πάρα πολύ εύκολο να εργαστεί κανείς παράνομα και να απασχολεί παράνομους εργαζόμενους [στη Βρετανία] θα πει Κάμερον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που που διέρρευσαν από το γραφείο του. «Έτσι θα κάνουμε ένα ριζοσπαστικό βήμα – θα καταστήσουμε την παράνομη εργασία ποινικό αδίκημα».

Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι οι μισθοί που καταβάλλονται σε όσους εργάζονται παράνομα στη Βρετανία θα μπορούσαν να κατασχεθούν από την αστυνομία ως «προϊόν εγκλήματος». Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα ενημερώνονται όταν οι θεωρήσεις των εργαζομένων τους λήγουν.

Ο Κάμερον έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών στην ευκολία πρόσβασης των μεταναστών από την ΕΕ στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας το. Εν συνεχεία, θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην ΕΕ, πριν το τέλος του 2017.

Τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών Δεδομένων δείχνουν ότι μετακινήθηκαν 318.000 άτομα στη Βρετανία το 2014, έναντι 209.000 το 2013. Χαρακτήρισε την άνοδο αυτή ως «μια στατιστικά σημαντική αύξηση», λέγοντας ότι ήταν ακριβώς κάτω από μια προηγούμενη κορύφωση των 320.000 το 2005.

Από τότε που ο Κάμερον υποσχέθηκε το 2010 μειώσει τη μετανάστευση σε «δεκάδες χιλιάδες», η τακτική δημοσίευση στοιχείων χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως υπενθύμιση της δυσκολίας ελέγχου της μετανάστευσης από την ΕΕ.

Η οικονομία της Βρετανίας, έχοντας καλύτερη απόδοση από ό, τι τα περισσότερα μέλη της ΕΕ, έχει καταστήσει τη χώρα έναν όλο και πιο ελκυστικό προορισμό για όσους αναζητούν εργασία.
Αναλυτές αμφισβητούν, ωστόσο, κατά πόσο οι αλλαγές του Κάμερον στο σύστημα πρόνοιας θα βοηθήσουν πραγματικά να μειωθεί η εισροή των εργαζομένων.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr