Κύπρος: Συνάντηση Ακιντζί με τον Έσπεν Άιντα

Εξελίξεις στο κυπριακό δρομολογεί η άφιξη, σήμερα Δευτέρα, στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος θα παραμείνει στο νησί μέχρι τις 12 Μαΐου.
Σύμφωνα με το ράδιο Πρώτο της Κύπρου, στις 17.30 το απόγευμα ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα έχει συνάντηση με τον νέο ηγέτη των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί.

Την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Νορβηγού διπλωμάτη με τον πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας, καθώς ο κ. Αναστασιάδης θα αναχωρήσει αργότερα αρχικά για την Πολωνία και από κει για τη Μόσχα. 

Το αποτέλεσμα της συνάντησης θα είναι η ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών και θα γίνει ανοικτή συζήτηση για το Κυπριακό, χωρίς, όμως, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να υπεισέλθουν σε επίπεδο διαπραγμάτευσης.

Θεωρείται βέβαιο ότι, κατά τη συνάντηση, θα συζητηθεί και το θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και κυρίως το θέμα της Αμμοχώστου. Δεν αποκλείεται συμφωνία για είσοδο εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλη, με το θέμα της διασύνδεσης Αμμοχώστου - παράνομου αεροδρομίου Τύμπου ν’ αφήνεται για συζήτηση μεταγενέστερα.

Καθοριστική θεωρείται η μετάβαση την Τετάρτη του Μουσταφά Ακκιντζί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Στο πρώτο του ταξίδι μετά τις ψευδοεκλογές ο Μουσταφά Ακιντζί θα συνοδεύεται από τον νέο Τ/κ διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί.
Πηγή: skai.gr