Εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη

Επεισόδια και ένταση σημάδεψαν και φέτος τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη. Τουλάχιστον 203 άνθρωποι συνελήφθησαν και 24 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του κυβερνείου της πόλης, ενώ μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και έξι αστυνομικοί.

Τα χειρότερα επεισόδια ξέσπασαν όταν η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού ώστε να σκορπίσει το μεγάλο μπλοκ διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στη συνοικία Μπεσίκτας, με στόχο να βαδίσει προς την κεντρική πλατεία Ταξίμ, σημείο όπου την 1η Μαΐου του 1977 έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι.

Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις μεταξύ των περίπου 1.500 διαδηλωτών και των Αρχών, με την Αστυνομία να δηλώνει διατεθειμένη να επιτρέψει σε μια ομάδα 300 έως 500 ανθρώπων να εισέλθει ειρηνικά στην Ταξίμ, αλλά τους διαδηλωτές να αντιτείνουν πως θέλουν να κινηθούν ενωμένοι, ως σύνολο.

Σύμφωνα πάντως με τον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk, η απόφαση των αστυνομικών να διαλύσουν το πλήθος αιφνιδίασε καθώς οι διαδηλωτές είχαν ήδη αποφασίσει να απομακρυνθούν ειρηνικά χωρίς να κινηθούν προς την κεντρική πλατεία.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και τρία μέλη της τουρκικής Βουλής. Τηλεοπτικά πλάνα από την περιοχή της Μπεσίκτας δείχνουν έναν διαδηλωτή να φέρει τραύματα από μαχαίρι και να κείτεται στο έδαφος ενώ στο σημείο καταφθάνουν ασθενοφόρα.



Νωρίτερα, η Αστυνομία επενέβη βίαια ώστε να σκορπίσει ομάδα διαδηλωτών του Κομουνιστικού Κόμματος που κατόρθωσε να εισχωρήσει τρέχοντας στην Ταξίμ.

Η Κωνσταντινούπολη θυμίζει πολιορκημένη πόλη, με 10.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός, κιγκλιδώματα να περικλείουν την Ταξίμ, και σημεία ελέγχου να έχουν τοποθετηθεί σε οδικές αρτηρίες. Παράλληλα, μεγάλες αλλαγές υπάρχουν στα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς.



Η κυβέρνηση είχε απευθύνει σειρά προειδοποιήσεων πως δεν θα επιτρέψει μαζικές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά.

«Δεν θέλουμε να ‘κλείσουμε’ την Πρωτομαγιά για οποιονδήποτε. Το αντίθετο, προσπαθούμε να την κρατήσουμε ανοιχτή τους πάντες στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε σήμερα Παρασκευή από την Άγκυρα ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα επέκρινε διεθνή μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας πως δεν κάλυψαν με τις επεισοδιακές διαμαρτυρίες στη Βαλτιμόρη με τον ίδιο ζήλο που είχαν επιδείξει κατά τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που συντάραξαν την Τουρκία το 2013.

Χθες Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε πως κάθε προσπάθεια διοργάνωσης μαζικών κινητοποιήσεων θα ερμηνευθεί από την κυβέρνηση ως απόπειρα να «προκληθεί χάος».
Πηγή: skai.gr