Κίνα: Βαρύτερα τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι γυναίκες στην πρωτεύουσα της Κίνας που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της κύησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008 - όταν αξιωματούχοι έκαναν αυστηρούς ελέγχους για την ατμοσφαιρική ρύπανση- γέννησαν βαρύτερα μωρά από τα χρόνια που η πόλη είχε περισσότερο νέφος, όπως έδειξε μια μελέτη.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο David Q. Rich του Medical Center του Πανεπιστημίου του Rochester, διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που βρίσκονταν στο Πεκίνο στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης τους κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 ήταν κατά μέσο όρο 23 γραμμάρια βαρύτερα από εκείνα που είχαν γεννηθεί είτε ένα χρόνο νωρίτερα ή ένα χρόνο αργότερα.

Δεν βρέθηκε καμία άλλη στατιστικά σημαντική συσχέτιση για τις μητέρες αυτές.

Μελέτες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τη ρύπανση με το βάρος της γέννησης αλλά δεν έχει εντοπιστεί σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης η συσχέτιση αυτή είναι μεγαλύτερη. Οι ερευνητές σε Κίνα και ΗΠΑ χρησιμοποίησαν αρχεία περισσότερων από 83.000 γεννήσεων στο Πεκίνο από το 2007 έως το 2009.

Το Πεκίνο σταμάτησε την παραγωγή, έκλεισε τα εργοστάσια και μείωσε τον αριθμό των οχημάτων που επιτρέπονταν στους δρόμους για 47 ημέρες, όσο διήρκεσαν τα παιχνίδια, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες για ένα φυσικό πείραμα σχετιζόμενο με τις επιπτώσεις της ρύπανσης.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο έλεγχος της ρύπανσης του περιβάλλοντος, ακόμα και για λίγο καιρό, μπορεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία.

«Τα ευρήματα αυτά όχι μόνο απεικονίζουν μία από τις πολλές σημαντικές συνέπειες της ρύπανσης στην υγεία, αλλά επίσης αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να αντιστραφεί», όπως είπε ο Rich σε μια του δήλωση.

Ο καθηγητής Chen Yuyu των Εφαρμοσμένων Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην παραπάνω μελέτη των γεννήσεων, είπε ότι επρόκειτο για μια ενδιαφέρουσα έρευνα που όμως δεν είναι ιδιαίτερα πειστική, διότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που δεν μπορούσαν να εντοπισθούν και να οδήγησαν στα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Πηγή: skai.gr