Έκκληση των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα» στον ΟΗΕ για Ιράκ & Συρία

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα απηύθυναν επίσημη έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκαλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα «εγκλήματα πολέμου εναντίον των δημοσιογράφων στη Συρία και στο Ιράκ», ανακοίνωσε σήμερα στο Παρίσι η οργάνωση αυτή που υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου και γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της.

Σε μια έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα με την ευκαιρία αυτή, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αναφέρουν πως έστειλαν επιστολή στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία θα ασκεί από τον Μάιο η Λιθουανία.

«Με στόχο να διαλευκανθούν τρομερές πράξεις που έγιναν σε βάρος δημοσιογράφων σ' αυτή τη ζώνη σύγκρουσης και για να αποθαρρυνθούν οι εμπόλεμοι να διαπράξουν και νέες, επείγει το Συμβούλιο να παραπέμψει στον εισαγγελέα την κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ, όπου εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί εναντίον δημοσιογράφων», αναφέρει στην επιστολή του ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που δημοσιεύεται το Φεβρουάριο, η Συρία (177η θέση μεταξύ 180 χωρών) και το Ιράκ (156η) είναι μεταξύ των πιο επικίνδυνων χωρών στον κόσμο για τους δημοσιογράφους.

Τουλάχιστον 44 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το 2011 στη Συρία και τουλάχιστον 25 δημοσιογράφοι είναι αγνοούμενοι ή κρατούνται όμηροι στα χέρια τις οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ή άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο