Κλείσιμο

Τερματίζονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις του σαουδαραβικού συνασπισμού στην Υεμένη

Τον τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών της στην Υεμένη, που είχε ως στόχο τους σιίτες αντάρτες Χούθι, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η συμμαχία αραβικών κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία, μετά από τρεις εβδομάδες βομβαρδισμών.

Όπως ανακοινώθηκε, «η συμμαχία πέτυχε τους στρατιωτικούς στόχους της στην Υεμένη, στο πλαίσιο της επιχείρησης υπό το κωδικό όνομα ‘Αποφασιστική Καταιγίδα’ και τώρα θα ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση υπό το κωδικό όνομα ‘Αποκαθιστώντας την Ελπίδα’».

Η νέα επιχείρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της συμμαχίας, θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην παροχή βοήθειας και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Υεμένη.

Το σαουδαραβικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του πως τα αεροπορικά πλήγματα «απομάκρυναν τις απειλές για την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας και των γειτονικών χωρών».

Η Σαουδική Αραβία, μεγαλύτερη σουνιτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, κατηγορεί τους Χούθι πως υποστηρίζονται από το σιιτικό Ιράν, καθώς η σεκταριστική διαμάχη μαίνεται σε ολόκληρη την περιοχή, με έμμεσες συγκρούσεις Ριάντ και Τεχεράνης στα πεδία της Συρίας και του Ιράκ.

Νωρίτερα σήμερα, δύο αεροπορικές επιθέσεις στην επαρχία Ιμπ στην Υεμένη είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 πολιτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.
Πηγή: skai.gr