Ιράκ: 27 νεκροί από 2 βομβιστικές επιθέσεις στην Βαγδάτη

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες οχήματα στη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ, γνωστοποίησαν αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

Μία από τις επιθέσεις σημειώθηκε στην αγορά της συνοικίας Χάι αλ Αμέλ στη νοτιοδυτική Βαγδάτη και η άλλη στη συνοικία αλ Χαμπιμπίγια στο ανατολικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας, ανέφεραν αυτές οι πηγές.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες οικογένειες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Ραμάντι, πρωτεύουσα της ιρακινής επαρχίας αλ Άνμπαρ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση για να την ανακαταλάβουν από το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), 4.250 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Ραμάντι από τις 8 Απριλίου.

Πλέον οι συγκρούσεις επικεντρώνονται γύρω από τη Ραμάντι, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, και στην περιοχή Γκάρμα στα αντολικά. Το μεγαλύτερο μέρος της Ραμάντι παραμένει στα χέρια των μαχητών του ΙΚ, οι οποίοι ελέγχουν επίσης ολόκληρη τη Φαλούτζα στον δρόμο προς την πρωτεύουσα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, που ελέγχουν μόνο μερικούς θύλακες στο κέντρο της πόλης και κάποια γειτονικά προάστια, εξαπέλυσαν επίθεση αφού έχασαν περισσότερο έδαφος μπροστά στη σφοδρή αντεπίθεση των τζιχαντιστών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτίμησε σε 2,7 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στο Ιράκ.

Μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων προέρχεται από την επαρχία αλ Άνμπαρ, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αναταρτών είχαν προκαλέσει τον εκτοπισμό πολλών εκατοντάδων χιλιάδρων ανθρώπων πριν καν την προέλαση του ΙΚ τον Ιούνιο του 2014.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters