Πόλεμος στη Συρία: Επίθεση με βόμβα χλωρίου

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ξέσπασαν σε κλάματα όταν είδαν ένα βίντεο από την εμφανή επίθεση αερίου χλωρίου στη βορειοδυτική Συρία τον περασμένο μήνα.

Το βίντεο δείχνει τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των γιατρών να επαναφέρουν στη ζωή τρία παιδιά όλα ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Samantha Power χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πολύ φορτισμένη συναισθηματικά» και είπε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση στο Idlib.

Οι γιατροί της Συρίας επιβεβαιώνουν ότι τα ελικόπτερα ακούστηκαν να πετούν πάνω από το χωριό του Sarmin, αυτό που κατέγραψαν και οι ακτιβιστές μετά την επίθεση στις 16 Μαρτίου και είπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Υπήρξε ένας γδούπος και μια πάρα πολύ έντονη μυρωδιά χλωρίνης προτού δεκάδες άνθρωποι αρχίσουν να καταφθάνουν στο τοπικό νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Το βίντεο έδειξε τις απέλπιδες προσπάθειες των γιατρών να επαναφέρουν στη ζωή τα τρία παιδιά ηλικίας ενός, δύο και τριών, της γιαγιά και των γονιών τους.

«Το μακρύ χέρι της δικαιοσύνης παίρνει περισσότερο χρόνο από ό, τι οποιοσδήποτε από μας θα ήθελε τώρα, αλλά αυτό το ρεκόρ ντοκιμαντέρ θα χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή σε κάποιο νομικό δικαστήριο» είπε η Samantha Power.

Ακτιβιστές από το Idlib δήλωσαν ότι η συριακή κυβέρνηση έριξαν στην πόλη την Πέμπτη πέντε βαρέλια βομβών που περιείχαν αέριο χλώριο, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η επίθεση στο Sarmin ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καταδίκαζε τη χρήση των τοξικών χημικών ουσιών, όπως το χλώριο στη Συρία και απείλησε στρατιωτική δράση σε περίπτωση περαιτέρω παραβιάσεων.

Το χλώριο είναι μια κοινή βιομηχανική χημική ουσία, αλλά η χρήση της σε όπλα απαγορεύεται βάση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα.

Οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του Συμβουλίου έχουν από καιρό κατηγορήσει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ για τις επιθέσεις με διενέργεια χημικών όπλων.

Λένε ότι η συριακή στρατιωτική βάση είναι το μόνο μέρος της σύρραξης που μπορεί να έχει ελικόπτερα, τα οποία ακούστηκαν στην περιοχή του Sarmin και σε άλλα μέρη που δέχθηκαν χημικές επιθέσεις.

Αλλά η Ρωσία, σύμμαχος της Συρίας και μέλος με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέκαθεν υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ρίξουν το φταίξιμο αποκλειστικά στη Δαμασκό.
Πηγή: skai.gr