Συμφωνία Ιράν - διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

To πρώτο βήμα για μια «συμφωνία - πλαίσιο» της διεθνούς κοινότητας με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν φαίνεται ότι έγινε τελικά.

Σε δηλώσεις του πριν λίγη ώρα ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε «ιστορική συναντίληψη» την προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών και συμμάχων τους με την ισλαμική δημοκρατία του Ιράν.

Μετά από μαραθώνιες επαφές μηνών στη Λωζάνη της Ελβετίας, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε το πλαίσιο για μια συμφωνία «με φάσεις συμμόρφωσης και επαλήθευσης», και καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου.

Νωρίτερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο ιρανός ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισαν ότι συμφώνησαν στις βασικές παράμετρους του τελικού κειμένου, που θα οδηγήσει στο τέλος ένα καθεστώς κυρώσεων 35 ετών.

Η τελική συμφωνία θα εγκριθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μετά τη επιτυχή ολοκλήρωση της, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και στα δεδομένα που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα, κατάργηση του προγράμματος εμπlουτισμού πλουτωνίου, ακύρωση της κατασκευής εργοστασίου βαρέος ύδατος, περιορισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου για δέκα χρόνια και απενεργοποίηση των αποθεμάτων σχάσιμου υλικού της Τεχεράνης.

Πάντως ήδη το Ισραήλ κατήγγειλε τη «συμφωνία-πλαίσιο» χαρακτηρίζοντας τους συμμετέχοντες στη Λωζάνη ως αποκομμένους από την πραγματικότητα.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters