Πάνω από 500 φοιτητές αγνοούμενοι μετά την επίθεση στο πανεπιστήμιο της Κένυα

Περισσότεροι από 500 φοιτητές παραμένουν αγνοούμενοι μετά την επίθεση ένοπλων ισλαμιστών στο πανεπιστήμιο της πόλης Γκαρίσα, στην ανατολική Κένυα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης αλ-Σαχάαμπ, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, δήλωσε στο BBC πως οι δράστες θα κρατήσουν ως ομήρους τους χριστιανούς, αλλά θα απελευθερώσουν τους μουσουλμάνους. Δεν είναι γνωστό αν οι εκατοντάδες αγνοούμενοι έχουν αιχμαλωτιστεί ή αν είναι κάπου κρυμμένοι.

Νωρίτερα, οι αντάρτες απελευθέρωσαν περίπου 50 φοιτητές, χωρίς όπως να είναι γνωστό αν αφέθηκαν ελεύθεροι με κριτήριο τη θρησκεία τους.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 60 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσω ενημέρωσης, ενώ υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Στο μήνυμα ανάληψης της ευθύνης η αλ-Σαχάαμπ κάνει λόγο για «δεκάδες νεκρούς», χωρίς όμως να δώσει ακριβή αριθμό.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κένυας έχει ανακοινώσει πως έχει συλλάβει έναν από τους δράστες, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος.

Η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, και η πανεπιστημιούπολη είναι περικυκλωμένη από το πρωί από ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της Αστυνομίας. Ακούγονται τακτικά πυροβολισμοί, ενώ νωρίτερα ακούγονταν και εκρήξεις.

Η Γκαρίσα, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά των συνόρων Κένυας-Σομαλίας, είχε υπάρξει πολλές φορές στόχος ανταρτών της αλ-Σαχάαμπ, η οποία συνδέεται με την αλ-Κάιντα.

Η ισλαμιστική οργάνωση ήταν υπεύθυνη για την πολύνεκρη επίθεση στο εμπορικό κέντρο Γουεστγκέιτ του Ναϊρόμπι, το 2013, και βρίσκεται σε «πόλεμο» με την Κένυα λόγω της εμπλοκής της τελευταίας στον αγώνα κατά του ισλαμισμού στη Σομαλία.
Πηγή: skai.gr