Το ΙΚ ισοπεδώνει την αρχαία Νιμρούντ, που ιδρύθηκε τον 13 αιώνα πΧ

Τα σπουδαία μνημεία της αρχαίας Ασσυριακής πόλης Νιμρούντ έχουν αρχίσει να λεηλατούν και να ισοπεδώνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τις ιρακινές Αρχές, σε ένα ακόμα περιστατικό πολιτισμικής βαρβαρότητας.

Έως τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί η ακριβής έκταση της καταστροφής, όμως μέλος τοπικής φυλής δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως οι ισλαμιστές έχουν καταστρέψει αγάλματα και τείχη της αρχαίας πόλης, η οποία ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. κοντά στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

«Υπήρχαν αγάλματα και τείχη, όπως και ένα κάστρο, που το ΙΚ έχει καταστρέψει ολοσχερώς», δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή. Προσέθεσε πως πριν αρχίσει η καταστροφή των μνημείων οι ισλαμιστές «έκλεψαν τα πολύτιμα» αντικείμενα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Το υπουργείο Τουρισμού του Ιράκ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως οι τζιχαντιστές έχουν αρχίσει να ισοπεδώνουν τα μνημεία χρησιμοποιώντας «βαριά μηχανήματα», καταγγέλλοντας παράλληλα πως οι δράστες «οικειοποιούνται αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα π.Χ.».

Η καταστροφή της Νιμρούντ έρχεται λίγες ημέρες αφότου το ΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου αντάρτες, οπλισμένοι με βαριοπούλες, φαίνονται να καταστρέφουν αγάλματα που χρονολογούνται από την ασσυριακή εποχή.

Το βίντεο προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με την UNESCO να ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εν μέσω φόβων για την ασφάλεια των χιλιάδων μνημείων που «επιβιώνουν» στην περιοχή της αρχαίας Μεσοποταμίας.

Τα ερείπια της Νιμρούντ ανακαλύφθηκαν το 1988, σε μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της αρχαιολογικής σκαπάνης κατά τον 20ό αιώνα. Ευτυχώς, πολλά από τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί σε μουσεία του Ιράκ, του Παρισιού και του Λονδίνου.

Ωστόσο, επί τόπου παραμένουν μερικά γιγαντιαία αγάλματα φτερωτών ταύρων με ανθρώπινα κεφάλια, και άλλα μνημεία.
Πηγή: skai.gr