Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα

Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε σήμερα Πέμπτη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, Μαρκ Λίπερτ, κατά τη διάρκεια φόρουμ που πραγματοποιείτο στη Σεούλ με θέμα την επανένωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Ο δράστης κατάφερε να τραυματίσει τον 42χρονο διπλωμάτη στο πρόσωπο, προτού συλληφθεί από την Αστυνομία. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τη ζωή του.

Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί ως ο 55χρονος Κιμ Κι-τζονγκ. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Κιμ έχει ιστορικό βίας, καθώς το 2010 προσπάθησε να επιτεθεί στον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στη Σεούλ, εκτοξεύοντας προς το μέρος του ένα κομμάτι μπετόν. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Ο Κιμ ήταν ντυμένος με παραδοσιακή κορεάτικη ενδυμασία και λίγο πριν επιτεθεί στον κ. Λόπερτ φώναξε υπέρ της επανένωσης της Νότιας και η Βόρειας Κορέας. Φώναξε επίσης ότι είναι αντίθετος στις «ασκήσεις πολέμου», μια προφανή αναφορά στα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα.

Την επίθεση καταδίκασαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Νότια Κορέα.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την πράξη βίας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Χαρφ. Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τον κ. Λίπερτ προκειμένου να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση.

Για «επίθεση στη συμμαχία Νότιας Κορέας-ΗΠΑ» κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν-χίε, καταδικάζοντας εντονότατα την επίθεση.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters