Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για τα λείψανα και τους φρουρούς του Σουλεϊμάν

Στρατιωτική επιχείρηση για την απομάκρυνση 38 τούρκων στρατιωτών που φρουρούσαν το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Οσμάν, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας η Τουρκία, περνώντας σε εδάφη της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι 38 στρατιώτες απομακρύνθηκαν με επιτυχία, όπως και τα λείψανα του Σουλεϊμάν Σαχ, όπως δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Προσέθεσε πως τα λείψανα του Σουλεϊμάν επαναπατρίστηκαν «προσωρινά» και σύντομα θα μεταφερθούν σε ένα νέα σημείο, εντός της Συρίας, που έχει τεθεί υπό τον στρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας.

Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν τούρκους στρατιώτες να υψώνουν την τουρκική σημαία στο σημείο όπου θα δημιουργηθεί το νέο μαυσωλείο. Οι τουρκικές δυνάμεις κατέστρεψαν το παλιό μαυσωλείο, για να μην επιτραπεί στους τζιχαντιστές να το καταλάβουν.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, κατά την επιχείρηση δε σημειώθηκαν συγκρούσεις, όμως ένας τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε «δυστύχημα», όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του το γενικό επιτελείο στρατού, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ήταν η πρώτη επίγεια στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας σε συριακό έδαφος από την έναρξη του συριακού εμφυλίου. Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε πως δε ζήτησε την άδεια των κρατών που συμμετέχουν στο πολυεθνικό συνασπισμό κατά του ΙΚ, όμως τα ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της επιχείρησης.

Προσέθεσε πως στην επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 100 στρατιωτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων 39 τεθωρακισμένα, και άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις έδωσε ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2014 ότι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους προελαύνουν προς το μαυσωλείο, και είχε επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι θα υπερασπιστεί τον τάφο από οποιαδήποτε επίθεση.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει της συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.
Πηγή: skai.gr