Έκτακτο ΣΑ ζητούν Γαλλία και Αίγυπτος μετά τις νέες θηριωδίες του ΙΚ

Έκκληση για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη λήψη «νέων μέτρων» κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος απηύθυναν οι πρόεδροι της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στον απόηχο του αποκεφαλισμού 21 Αιγυπτίων χριστιανών που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους τζιχαντιστές στη Λιβύη.

Οι δυο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να εκφράζει στον Αιγύπτιο ομόλογό του, την αλληλεγγύη του μετά την αποτρόπαια ενέργεια των ισλαμιστών, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Νωρίτερα, η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων που ελέγχονται από εξτρεμιστές εντός της χώρας, στις πόλεις Μπεν Τζαουάντ, Ντέρνα – προπύργιο των ισλαμιστών – και Σύρτη, όπου πιστεύεται πως είχαν λάβει χώρα οι απαγωγές.

Ο διοικητής της λιβυκής Αεροπορίας, Σακέρ αλ-Τζορούσι, δήλωσε πως στις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 40 με 50 τζιχαντιστές και πρόσθεσε πως ορισμένα πλήγματα διενεργήθηκαν σε συνεργασία με το Κάιρο, το οποίο από την πλευρά του νωρίτερα ανακοίνωσε, πως εξαπέλυσε τα πρώτα αντίποινα κατά του ΙΚ για τους αποκεφαλισμούς των 21 κοπτών αιγυπτίων.

Η Σύρτη και η Μπεν Τζαουάντ είναι προπύργια των δυνάμεων που πρόσκεινται στην αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία η επίσημη κυβέρνηση κατηγορεί, ότι υποστηρίζεται από τους τζιχαντιστές.

«Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν περισσότερες αεροπορικές επιδρομές σε συντονισμό με την Αίγυπτο», πρόσθεσε ο κ. αλ-Τζορούσι, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό al-Arabiya.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters