Ένταλμα σύλληψης για την πρόεδρο Φερνάντεζ είχε συντάξει ο Νίσμαν

Προσχέδιο εντάλματος σύλληψης για την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ, είχε συντάξει ο εισαγγελέας Αλμπέρτο Νίσμαν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 18 Ιανουαρίου, λίγες ώρες πριν καταθέσει στο Κογκρέσο σε βάρος της ίδιας της προέδρου για την πολύκροτη υπόθεση AMIA.

Το AMIA ήταν ένα εβραϊκό κέντρο στο Μπουένος Άιρες που χτυπήθηκε με βόμβα το 1994, σε μια τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 85 ανθρώπους. Ο Νίσμαν ήταν ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση, καταγγέλλοντας πως η πρόεδρος Φερνάντεζ επιχειρούσε να συγκαλύψει την ενοχή του Ιράν, σε μια προσπάθεια να πετύχει τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ του Μπουένος Άιρες και της Τεχεράνης.

Το επίμαχο προσχέδιο βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων στο συγκρότημα όπου διέμενε ο Νίσμαν, όπως αποκάλυψε η προϊστάμενη της έρευνας για το μυστηριώδη θάνατό του. Ο άτυχος εισαγγελέας είχε βρεθεί νεκρός στο μπάνιο του με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ακόμα δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για δολοφονία ή αυτοκτονία.

Με το ένταλμα, ο εισαγγελέας κατηγορούσε την πρόεδρο Φερνάντεζ πως επιδίωκε να εκτροχιάσει την έρευνά του, όμως το προσχέδιο δεν περιλαμβανόταν το προσχέδιο στα έγγραφα που είχε υποβάλει στις δικαστικές Αρχές λίγες μέρες πριν το θάνατό του.

Η κ. Φερνάντεζ έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία για την υπόθεση, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου προέβη στη διάλυση της μυστικής υπηρεσίας, καθώς – όπως είπε – υπήρχε ενδεχόμενο ο Νίσμαν να δολοφονήθηκε από ανήθικους πράκτορες.
Πηγή: skai.gr