Σόιμπλε: Δεν φταίει το Βερολίνο αλλά οι μέχρι τώρα ελληνικές ελίτ

Στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος επιμένουν κοινοτικοί αξιωματούχοι και οι εταίροι, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το νέο υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στις συναντήσεις αυτές ο πρόεδρος του Εurogroup θα μάθει και επίσημα ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα ανοικτά θέματα.

Μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν είναι ενδεχόμενο αίτημα της νέας κυβέρνησης για παράταση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να δοθεί χρόνος για εξεύρεση συνολικής λύσης και να συνεχίσει η χώρα να είναι χρηματοδοτικά καλυμμένη από την ΕΚΤ. Θα πρέπει επίσης να συζητηθεί ο ρόλος της τρόικας, με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί της.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωί με τους ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, χαρακτήρισε θετικό το ρόλο της τρόικας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης που ήταν και είναι σε καθεστώς μνημονίου.

Ο Β. Σόιμπλε αρνήθηκε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Βερολίνο είναι συνυπεύθυνοι για τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τόνισε μάλιστα ότι «ο ελληνικός λαός δεν υποφέρει από τις αποφάσεις των Βρυξελλών ή του Βερολίνου, αλλά από την αποτυχία των ελίτ της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο ελληνικός λαός έκανε τη δημοκρατική επιλογή του, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί


Πάντως, το βέβαιο, που τονίστηκε και στη χθεσινοβραδινή συζήτηση στο Εurogroup, είναι ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες εντός του πρώτου τριμήνου και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα.

«Η συμμετοχή στο ευρώ προϋποθέτει υποχρεώσεις που ισχύουν και σέβονται όλες οι χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δίνοντας και το στίγμα της στάσης που θα κρατήσουν οι δανειστές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρες.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός έκανε τη δημοκρατική επιλογή του, οι εταίροι τη σέβονται και είναι έτοιμοι να εργασθούν με εποικοδομητικό τρόπο, όπως έκαναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010. Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε αυτή να ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις, που είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: Deutsche Welle, Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες